Αγροτικά

Αύξηση έως 50% της αξίας δικαιωμάτων νεαρών αγροτών για το τσεκ του 2018

Διεύρυνση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, νέες εξαιρέσεις από το πρασίνισμα και αύξηση έως το 50% της αξίας των δικαιωμάτων που κατέχουν οι νεαροί αγρότες προβλέπει μεταξύ άλλων η τροποιητική απόφαση για το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων στη χώρα μας.

Πλέον το ύψος της ενίσχυσης των γεωργών νεαρής ηλικίας θα υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 25%.

 

Την ίδια ώρα με έτερη υπουργική απόφαση, προβλέπεται οριζόντια μείωση 2% στη βασική ενίσχυση υπέρ Εθνικού Αποθέματος για την πληρωμή νέων και νεοεισερχόμων.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Agrenda, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2223/Β’/2018) πλέον το ύψος της ενίσχυσης των γεωργών νεαρής ηλικίας θα υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 25% και 50% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο γεωργός. Ο εν λόγω συντελεστής ετησίως καθορίζεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει η απόφαση.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με τους νέους κανόνες άμεσων ενισχύσεων, βάσει των οποίων θα πληρωθούν τις ενισχύσεις του 2018 οι αγρότες

Νέοι αγρότες

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 30, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας χορηγείται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης από το γεωργό, για περίοδο πέντε ετών, αρχής γενομένης από την πρώτη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω υποβολή πραγματοποιείται εντός πέντε ετών από τη σύσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 31 της παρούσας. Το εν λόγω χρονικό διάστημα των πέντε ετών εφαρμόζεται επίσης για τους γεωργούς που λαμβάνουν ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας όσον αφορά απαιτήσεις πριν από το έτος υποβολής αιτήσεων 2018».

9. Η παράγραφος 2 του άρθρου 30, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Σε εφαρμογή του άρθρου 50.6.α του Κανονισμού όπως τροποποιήθηκε με τον Καν (ΕΕ) 2017/2393, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 25% και 50% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο γεωργός. Ο εν λόγω συντελεστής ετησίως καθορίζεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Εξαιρέσεις από πρασίνισμα

Στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από το πρασίνισμα εντάσσονται πλέον και οι έχοντες άνω των 300 στρεμμάτων. Για παράδειγμα, ακόμα και αν μία έκταση ξεπερνά τα 300 στρέμματα, αν ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % της αρόσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, ως γη υπό αγρανάπαυση ή για συνδυασμό των δύο, δεν είναι υποχρεωτική η αμειψισπορά.

Διεύρυνση επιλέξιμων βοσκοτόπων

Παράλληλα αναδιαμορφώνεται ο ορισμός των επιλέξιμων βοσκοτόπων για τις άμεσες ενισχύσεις από το 2018 και πέρα, περιλαμβάνοντας εκτάσεις όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα:

Αναλυτικά σύμφωνα με την τροποποιητική:

Άρθρο 2 Τροποποίηση της αριθμ. 104/7056/21-01-2015 υπουργικής απόφασης

Τροποποιείται η αριθμ. 104/7056/21.01.2015 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 147/Β΄/2015) ως εξής: 1. Το στοιχείο 10 του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:

«10. Ως «μόνιμος βοσκότοπος» νοείται η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή) ή με καλλιέργεια (σπαρμένα) και δεν έχει περιληφθεί στην αμειψισπορά επί πέντε έτη ή περισσότερο καθώς και που δεν έχει οργωθεί επί πέντε έτη ή περισσότερο. Μπορεί να περιλαμβάνει άλλα είδη, όπως θάμνους και/ή δένδρα που προσφέρονται για βοσκή και άλλα είδη όπως θάμνοι και/ή δέντρα που παράγουν ζωοτροφές, υπό τον όρο ότι επικρατούν τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά. Επίσης μόνιμος βοσκότοπος θεωρείται:

  • γη που προσφέρεται για βοσκή και εντάσσεται σε καθιερωμένες τοπικές πρακτικές όπου τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά δεν επικρατούν παραδοσιακά στις εκτάσεις βοσκής, και
  • γη που προσφέρεται για βοσκή όπου τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά δεν επικρατούν στις εκτάσεις βοσκής ή απουσιάζουν από αυτές.


Tα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά θεωρείται ότι επικρατούν εφόσον καλύπτουν άνω του 50 % της επιλέξιμης έκτασης σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Καθιερωμένες τοπικές πρακτικές είναι: α) πρακτικές παραδοσιακού χαρακτήρα που εφαρμόζονται συνήθως και/ή β) πρακτικές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση των οικοτόπων που απαριθμούνται στο παράρτημα I της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου και βιοτόπων και ενδιαιτημάτων που καλύπτονται από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.».

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button