Αγροτικά

Αύξηση μεριδίου, αλλά και τιμής για τις ελληνικές ελιές στην Ολλανδία

Πρώτος προμηθευτής επιτραπέζιων ελιών της ολλανδικής αγοράς σε όρους αξίας παραμένει η Ελλάδα, με τις εξαγωγές της να φτάνουν το 2020 τα 17,25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της χώρας, που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη.

Μάλιστα, η μέση τιμή των ελληνικών ελιών διαμορφώθηκε σε 3,05 ευρώ/κιλό, καταγράφοντας άνοδο 19,6% στην τιμή μονάδας από την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Γραφείου ΟΕΥ, με μέση τιμή τα 3,05 ευρώ, οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές κατέγραψαν άνοδο 19,6% στην τιμή μονάδας από την προηγούμενη χρονιά, ενώ σε αξία το μερίδιο των εισαγωγών από Ελλάδα ανήλθε στο 31,48%.

Οι όγκοι που εισήχθησαν από τη χώρα μας την ίδια χρονιά ανέρχονταν σε 5.653 τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 25,9% των ολλανδικών εισαγωγών στην κατηγορία, στο επίπεδο του μέσου όρου της περιόδου 2017-2020.

To ποσοστό αυτό, όπως εξηγεί έρευνα, μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο, λόγω και των επανεξαγωγών που πραγματοποιεί η Ολλανδία, όπως και άλλες χώρες που δεν παράγουν ελιές (π.χ. το Βέλγιο και η Γερμανία) και οι οποίες εμφανίζονται επίσης υψηλά στη σχετική κατάταξη των προμηθευτών για τους Ολλανδούς.

Ολλανδικές εισαγωγές ελιών 2020
(σε εκατ. ευρώ)

Κέρδισε έδαφος και η Τουρκία

Η Ελλάδα και η Ισπανία αποτελούν παραδοσιακά τους σημαντικότερους προμηθευτές επιτραπέζιας ελιάς της ολλανδικής αγοράς, με τη δεύτερη να αυξάνει σημαντικά τους όγκους της το 2020 (+25,6% από το 2019, στους 7.142 τόνους), ενώ μεγάλη αύξηση εισαγόμενων ποσοτήτων καταγράφηκε και από την Τουρκία (+46,7% από το 2019, στους 1.272 τόνους).

Η αύξηση του ελληνικού στοιχείου κατά τα τελευταία έτη (στην Ολλανδία διαβιούν πλέον μόνιμα περίπου 30.000 Έλληνες), καθώς και η μεταβολή των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, ενδέχεται να συνέδραμαν στην περσινή αύξηση των εισαγωγών επιτραπέζιας ελιάς για τους Ολλανδούς, μετά από μία τριετία σχετικής σταθερότητας από πλευράς όγκων.

Ειδικότερα, σε όρους αξίας καταγράφηκε άνοδος 17,6% από το 2017, με το ελληνικό μερίδιο να ενισχύεται κατά 46% έναντι του 2019 και κατά 65,4% έναντι του 2017. Υπενθυμίζεται ότι έρευνα του IOC κατέτασσε την Ολλανδία στο χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης στην Ευρώπη (0,4 κιλά ετησίως).

Ολλανδικές εισαγωγές ελαιολάδου 2020
(σε εκατ. ευρώ)

Ψηλά η Ελλάδα στο παρθένο

Στην περίπτωση του ελαιολάδου, η Ελλάδα βρίσκεται πέμπτη σε όρους αξίας για το 2020 μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών των Ολλανδών, με το ελληνικό μερίδιο να ανέρχεται σε μόλις 3,15% σε αξία και 2,76% σε όγκο επί των ολλανδικών εισαγωγών, όπου πρωτοστατούν η Ισπανία και η Ιταλία.

Υψηλότερα μερίδια για τη χώρα μας όμως καταγράφονται στον δασμολογικό κωδικό του παρθένου (10,53% σε αξία και 12,18% σε όγκο), με το 80% του ελαιολάδου που εισάγεται από την Ελλάδα να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αφήνοντας παραδοσιακά σε Ισπανία και Ιταλία την πρωτοκαθεδρία στο έξτρα παρθένο. «Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων “Trade Map”, η Ολλανδία ήταν η 18η πιο σημαντική χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου το 2020, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση ως προορισμός των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου, ακολουθούμενη από τη Γερμανία», αναφέρει η έκθεση. Το ελληνικό στοιχείο, όπως και στην περίπτωση των ελιών, ενδεχομένως να ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών στη χώρα, διευκρινίζεται.

Eξέλιξη εισαγωγών ελιών

Ευκαιρίες και εμπόδια για εξαγωγές

Οι συντάκτες της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ διαβλέπουν δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στο ελαιόλαδο, αλλά και περιθώρια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στις επιτραπέζιες ελιές, που κατέχουν μία ήδη καλά εδραιωμένη θέση στην ολλανδική αγορά. Η προοδευτική στροφή των Ολλανδών προς πιο υγιεινά και πιο φυσικά πρότυπα διατροφής, αλλά και αυξητικές τάσεις στην κατανάλωση ακριβότερων ελαίων, όπως τα premium και τα βιολογικά, μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ελαιολάδου, παράλληλα με την αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα στην κατηγορία των τροφίμων.

Σχεδόν διπλάσια από ό,τι προ πενταετίας, σύμφωνα με τη CBS, καταγράφεται η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα στα τρόφιμα, ενώ, το 2020, τα ελληνικά προϊόντα σημείωσαν ρεκόρ εξαγωγών προς την Ολλανδία, φθάνοντας σχεδόν τα 160 εκατ. ευρώ.

Μεγάλος «αντίπαλος» της χώρας μας παραμένει η Ισπανία, με τα διαρκώς αυξανόμενα μερίδια λόγω μεγάλης παραγωγής και σχετικά χαμηλών τιμών.

«Είναι σημαντικό, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, να υπάρξουν ανταγωνιστικές τιμές», υπογραμμίζει η μελέτη, δεδομένου ότι η τιμή αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τους Oλλανδούς καταναλωτές. Τέλος, μεταξύ των προϋποθέσεων που μπορεί να συνιστούν δυσκολία για πολλούς –και συνήθως μικρούς σε μέγεθος– Έλληνες παραγωγούς, είναι η απαίτηση για μεγάλες ποσότητες προϊόντος και η συνέπεια στους χρόνους παράδοσης που απαιτούν οι ολλανδικές αλυσίδες.

Μικρή και αργή η στροφή προς το ελαιόλαδο

Η Ολλανδία, ως μη ελαιοπαραγωγικό κράτος, δεν φημίζεται για την κατανάλωση ελαιολάδου. Κατέχει τη 17η θέση στην Ευρώπη, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στα μόλις 0,8 κιλά.

Βούτυρο, μαργαρίνη, ηλιέλαιο βρίσκονται υψηλότερα στις προτιμήσεις των Ολλανδών, ενώ τα υπόλοιπα εισαγόμενα έλαια (φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο και λάδι καρύδας) καθιστούν αμελητέο το μερίδιο του ελαιολάδου. Τα στοιχεία του 2020 δείχνουν σημαντική πτώση εισαγωγών ελαιολάδου και, αντίθετα, υψηλότερες εισαγωγές φυτικών ελαίων και λιπών. Αυτή η πτώση, όμως, μπορεί να οφείλεται και σε χαμηλότερη ζήτηση για επανεξαγωγές –που πραγματοποιεί σε έναν βαθμό–, στο πλαίσιο της πανδημίας.

Πάντως, στοιχεία του Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI) δείχνουν αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά, με το CBI να εκτιμά ότι η κατανάλωση λιπών μειώνεται με ετήσιο ποσοστό 9% και η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται κατά 10%.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button