Αγροτικά

Αύριο, 30 Ιουνίου, “κλείνουν” οι μεγάλες εκκρεμμότητες στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις 30 Ιουνίου 2021 τελειώνει η προθεσμία που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να πληρώσει ενισχύσεις αγροτών από τον προϋπολογισμό του 2020. Ως εκ τούτου, μέχρι αύριο ο Οργανισμός Πληρωμών καλείται να “κλείσει” εκκρεμμότητες των προηγούμενων μηνών, με πληρωμές άμεσων ενισχύσεων, που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν πολύ, ειδικά φέτος. Επίσης, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από τα Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ, αύριο λήγει και η σιωπηρή παράταση για τη συμπλήρωση και κατάθεση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσυχης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) έτους 2021. Τέλος, πηγές του Οργανισμού αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και υπολογίστηκε το Εθνικό Απόθεμα του έτους 2020, με τη συμπληρωματική πληρωμή του να προγραμματίζεται έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Αναλυτικά όσον αφορά την καταβολή των ενισχύσεων έτους 2020 που ακόμα υπολείπονται και θα πληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2021, έχουμε τα εξής:

1. Καταβάλλονται όλα τα υπόλοιπα συνδεδεμένων ενισχύσεων που δεν πληρώθηκαν σε προηγούμενες “παρτίδες”.

2. Καθορίστηκε πριν από λίγες ημέρες με υπουργική απόφαση το ύψος ενίσχυσης για το έτος 2020 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης.

  • Σε 55,03 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού γάλακτος.
  • Σε 62,90 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αίγειου γάλακτος.
  • Σε 86,48 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.

 

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, που θα καταβληθεί, ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ (3.790.000 ευρώ καλύπτεται από ενωσιακή χρηματοδότηση και 547.000 ευρώ από εθνική χρηματοδότηση).

3. Πληρώνεται η Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, ύψους 410.000 ευρώ περίπου, η ενίσχυση για την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου (στο πλαίσιο της στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου) ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου και η πρόσθετη ενίσχυση στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ύψους 500.000 ευρώ περίπου.

4. Στην αυριανή παρτίδα πληρωμών περιλαμβάνονται και όλα τα υπόλοιπα των Καθεστώτων Ενίσχυσης, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και η εξέταση των ενστάσεων. Να σημειώσουμε είχε δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης προφανών σφαλμάτων ως προς την δήλωση των διατηρούμενων αιγοπροβάτων. Αυτό σημαίνει ότι Θα ληφθούν υπόψη στη νέα πληρωμή και οι συγκεκριμένες διορθώσεις. Κλείνουν και οι εκκρεμότητες για τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, καθώς πρόκειται να γίνει η εξόφληση. Υπενθυμίζεται ότι έχει χορηγηθεί για τη Βασική το 97% της ενίσχυσης, για το Πρασίνισμα το 95% και για την Ενίσχυση των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας το 90%.

5. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά το Εθνικό Απόθεμα έτους 2020. Το ποσό που είναι να διανεμηθεί αύριο με τη μορφή δικαιωμάτων είναι 48 εκατ. ευρώ περίπου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button