Τοπικά Νέα

Βραβευμένες με “γαλάζια σημαία” τέσσερις παραλίες της Καλαμάτας – «Καμία» γαλάζια σημαία σε παραλία της Τριφυλίας

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Aπονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα.

Τα Κριτήρια του Προγράμματος εφαρμόζονται διεθνώς και είναι σχεδόν όλα υποχρεωτικά και αναφέρονται κυρίως σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέσσερις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι ακτές «Ανατολική Καλαμάτα-Ανάσταση» και «Μικρή Μαντίνεια» που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2004 απέκτησαν την πιστοποίηση “BLUE FLAG BEACH 15 YEARS CERTIFICATE” για την επίτευξη υψηλών προτύπων σε τέσσερις κατηγορίες κριτηρίων: ποιότητα νερού, περιβαλλοντική διαχείριση, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ασφάλεια ενώ οι ακτές «Ανατολική Καλαμάτα-Τέρμα Ναυαρίνου» και «Βέργα – Αλμυρός» που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα το 2016 τους απονεμήθηκε το αντίστοιχο πιστοποιητικό “BLUE FLAG BEACH CERTIFICATE” για τα ίδια κριτήρια.
Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι αν και η Μεσσηνία, αλλά και η περιοχή της Τριφυλίας, προβάλλεται πλέον ως κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός και διαθέτει δεκάδες ενδιαφέρουσες παραλίες, έχει τόσο λίγες γαλάζιες σημαίες – ενώ υπάρχουν και παραθαλάσσιοι μεσσηνιακοί δήμοι που δεν έχουν καμία παραλία με γαλάζια σημαία.

Στο Δήμο Μεσσήνης γαλάζια σημαία υπάρχει στην παραλία της Μπούκας, και στο Δήμο Τριφυλίας στην παραλία Dunes Beach της Costa Navarino… ύστερα από ενέργειες της επιχείρησης.

Μπορεί για τους «ντόπιους» η ύπαρξη Γαλάζιας Σημαίας να μην σημαίνει κάτι, καθώς οι περισσότεροι έχουν γνώση των παραλιών, όμως για τους ξένους που έρχονται για πρώτη φορά στην περιοχή μας σιγουρά αποτελεί κριτήριο επιλεξιµότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.