Αγροτικά

Γαλλία: Στόχος η προσέλκυση 150.000 νέων αγροτών μέσα στην επόμενη δεκαετία λόγω γήρανσης του εργατικού δυναμικού

Η Γαλλία στοχεύει να προσελκύσει 150.000 νέους αγρότες στο επάγγελμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να αντικαταστήσει τον μεγάλο αριθμό παραγωγών που θα συνταξιοδοτηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιταχύνοντας παράλληλα την οικολογική μετάβαση του τομέα, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.

Με τους μισούς αγρότες της Γαλλίας να αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο Fesneau δήλωσε ότι θέλει ο αριθμός των νέων αγροτών που θα ενταχθούν στο επάγγελμα να αυξηθεί εκθετικά. «Πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερους νέους για να εξασφαλίσουμε την ανανέωση των αγροτικών γενεών», δήλωσε ο υπουργός στην ετήσια εορταστική τελετή της ένωσης Jeunes Agriculteurs (JA) στο Cambrai.

Για να γίνει ο τομέας πιο ελκυστικός, σύντομα θα ξεκινήσει στη Γαλλία μια επικοινωνιακή εκστρατεία που θα απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, και θα δίνονται νέες ευκαιρίες για μαθητεία με στόχο την εξοικείωση με τα γεωργικά επαγγέλματα και την ανάπτυξη της κατάρτισης. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητευόμενων κατά 30%, «ώστε να υπάρχουν αρκετοι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο», δήλωσε ο Fesneau.

Για να επιτευχθούν αυτές οι φιλοδοξίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε για παροχή επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2024 –μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 15%– και 2,5 δισ. ευρώ για το 2025 και το 2026. «Τα κονδύλια αυτά θα μας επιτρέψουν επίσης να στηρίξουμε τους αγρότες στην περιβαλλοντική μετάβαση, όπως η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, η απαλλαγή του τομέα από τον άνθρακα και η προσαρμογή στην υπερθέρμανση του πλανήτη», εξήγησε ο Fesneau.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button