ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Γαργαλιάνοι: Tον Iερέα Γρηγόριο Σταθόπουλο τίμησε o Δήμος Τριφυλίας – 62 χρόνια Ιερέας! [εικόνες – βίντεο]

"Αριστείο Κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης"

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ναό των Αγίων Πάντων των Γαργαλιάνων για να τιμήσει τον Ιερέα Γρηγόριο Σταθόπουλο, ο οποίος συμπλήρωσε 62 χρόνια Ιεροσύνης.

Τον πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Σταθόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Γαργαλιάνων, τίμησε ο Δήμος Τριφυλίας το απόγευμα της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, όπου εορτάστηκε η Υπαπαντή του Χριστού. Στη Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος. Ο ιερέας Γρηγόριος Σταθόπουλος, προΐσταται του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων και σε αυτά τα 62 χρόνια συνέδεσε την ιερατική και κοινωνική ζωή του, με την πόλη των Γαργαλιάνων.

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης: Αν και έχει έλθει να υποβάλει την παραίτησή του, εγώ του έχω πει ότι ο επίσκοπος που θα υπογράψει την παραίτησή του δεν έχει γεννηθεί ακόμη!

Η βράβευση του καταξιωμένου κληρικού πραγματοποιήθηκε από το Δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, έγινε μέσα σε χειροκροτήματα και η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Ο Δήμαρχος του πρόσφερε το Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης, που φέρει το όνομα και το έμβλημα του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το βιογραφικό του τιμηθέντος διάβασε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Αδρακτάς, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στο έργο του Πατήρ Γρηγόριου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου και αυτοδιοικητικών του Δήμου Τριφυλίας.

Βιογραφικό
Ο πρωτοπρεσβύτερος ιερέας Γρηγόριος Σταθόπουλος γεννήθηκες στις 28 Δεκεμβρίου 1926 στον Πύργο Τριφυλίας, όπου τελείωσε και το δημοτικό σχολείο, ενώ στους Γαργαλιάνους τελείωσε το γυμνάσιο. Στη συνεχεία υπηρέτησε ένα χρόνο ως γραμματέας στην κοινότητα του χωριού του, ενώ συγχρόνως ήταν και αριστερός ιεροψάλτης στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Ένα χρόνο υπηρέτησε και τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων σαν Δεξιός Ψάλτης. Στη συνέχεια υπήρξε σπουδαστής στην Ιερατική Σχολή Πατρών, επί τρία χρόνια, ενώ παράλληλα ήταν ιεροψάλτης τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πατρών.  Κατετάγη ως στρατιώτης στο ΚΕΝ Κορίνθου ο στρατιώτης και επιλέγει ως γραφέας στρατολογίας. Στην συνέχεια κατετάγη στο 519 Τάγμα με έδρα την Δράμα, ενώ με έγγραφό του Μητροπολίτου του ανατέθηκε να ομιλεί στους ιερούς ναούς της πόλης και να διδάσκει στα κατηχητικά σχολεία.

Την 30η Ιανουαρίου του 1955 ήρθε εις γάμου κοινωνίαν με την Γεωργία Φλεβοτόμου. Απέκτησαν δύο γιους, τον Παναγιώτη φαρμακοποιό και τον Γιώργο τραπεζικό υπάλληλο στη Ρόδο και τέσσερα εγγόνια.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στην πόλη της Ζαχάρως χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δαμασκηνό και την 17η του ίδιου μήνα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κυπαρισσίας πρεσβύτερος τοποθετούμενος εφημέριος του ιερού ναού Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων. Τρία χρόνια αργότερα φοίτησε στην Σχολή Εξομολόγων στην Αθήνα. Αφού τελείωσε τη φοίτησή του κλήθηκε και πάλι από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κυπαρισσίας χειροτονήθηκε Πνευματικός Εξομολόγος και Αρχιερατικός Επίτροπος Γαργαλιάνων και περιχώρων.

Δίδαξε πολλά χρόνια σε κατωτέρα, μεσαία και ανώτερα κατηχητικά σχολεία της πόλης των Γαργαλιάνων. Τρία χρόνια στον κύκλο εργαζόμενων κοριτσιών στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Γαργαλιάνων και 42 χρόνια σε απογευματινό κύκλο γυναικών στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων. Το 1963 κατόπιν απόφασης του Νομάρχη Μεσσηνίας τοποθετήθηκε Πρόεδρος τριμελούς επιτροπής με σκοπό την κατάρτιση καταλόγων απόρων κατοίκων της πόλεως των Γαργαλιάνων, με σκοπό την είσοδό τους σε νοσοκομειακή περίθαλψη και την παροχή πιστοποιητικών για την παροχή σίτισης σε σπουδαστές. Υπήρξε πρόεδρος στην επιτροπή καλλωπισμού του κοιμητηρίου των Γαργαλιάνων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Δ.Σ. του Γηροκομείου Γαργαλιάνων, ενώ επί οχτώ χρόνια ήταν ομιλητής σε ραδιοφωνική εκπομπή (Πύργου Τριφυλίας) με τίτλο «Η εκκλησία κοντά μας», μετά από εντολή της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button