Εκπαίδευση

ΓΕΛ Κυπαρισσίας: «Η Συναισθηματική Νοημοσύνη βασικός παράγων επιτυχίας και ποιότητας ζωής»

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εξόχως σημαντική ήταν η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Συναισθηματική Νοημοσύνη στη ζωή ως χαρακτηριστικό επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας» που διοργάνωσε την Κυριακή το βράδυ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Κυπαρισσίας και στην οποία εισηγητής ήταν ο Αντώνης Κατσαλής, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Exeter Αγγλίας.
Από το 2006 έως σήμερα παρέχει εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ υπήρξε επιτελικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ (ΔΕΚΠ) επί σειρά ετών. Έχει τελέσει καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σύμβουλος Επιχειρήσεων & ειδικός σε θέματα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετάσχει σε συνέδρια σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αξιολόγησης επενδύσεων, Διοίκησης Τεχνικών έργων, Μεθόδων λήψης αποφάσεων, Πληροφορικής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει ολοκληρώσει μελέτες και εφαρμογές σε ποικιλία θεμάτων.
Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη σημασία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην επιτυχία των στόχων τους, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο συμπεριφοράς τους, να δοθούν οδηγίες ανάπτυξης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης!
Το πολυπληθές κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» παρακολουθούσε όσα είπε ο κ. Κατσαλής με μεγάλη προσοχή. «Αυτό που ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 20 χρόνια είναι κάτι το οποίο όλοι το ξέραμε: Ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνανε στη ζωή δεν ήταν αυτοί που ήταν οι αριστούχοι στο σχολείο. Δυστυχώς ή ευτυχώς για κάποιους, ανακαλύφθηκε – βρέθηκε η αιτία του προβλήματος. Αυτοί που πετυχαίνανε περισσότερο στους χώρους των επιχειρήσεων – προσέξτε τη διάκριση που κάνω – κι όχι σε κάποια ειδικά επαγγέλματα, ήταν οι άνθρωποι που ήταν περίπου μέτριοι στο σχολείο κι όταν λέω μέτριοι, μεταξύ 13 και 15. Οι πολύ υψηλοί βαθμοί στο σχολείο είχανε συνδεθεί με εξαιρετική επιτυχία στις Πανεπιστημιακές Σπουδές, αλλά όχι κατ’ ανάγκη και επιτυχία στη ζωή. Το 1997 μια ομάδα ερευνητών απ’ το Harvard ανέλαβε μια έρευνα, να βρει ποιοι είναι οι παράγοντες, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αν τα έχει κάποιο άτομο, έπεται μαθηματικά ότι αυτό το άτομο επαγγελματικά θα είναι επιτυχημένο στη ζωή αυτή. Στην έρευνα μετείχε κι ένας Έλληνας, ένας Βογιατζής. Αυτή η ομάδα, περίπου τρία χρόνια, μελέτησε πάνω από 6.000 άτομα επιτυχημένα σε μεγάλες πολυεθνικές στις ΗΠΑ και εντόπισε κάποια χαρακτηριστικά. Σας μιλάω για μία έρευνα πρακτική, που έγινε με παραγγελία μεγάλων πολυεθνικών, και εντόπισαν ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που αν τα έχει κάποιος, περίπου έπεται ότι στη ζωή του θα ’χει επαγγελματική επιτυχία. Αυτά τα χαρακτηριστικά πήραν το όνομα “Συναισθηματική Νοημοσύνη”. Το λέω για να μη νομίσετε ότι είναι τίποτα που έχει σχέση με συναισθήματα. Είναι κριτήρια απ’ τα οποία εξαρτάται αν θα πετύχει κανείς στη ζωή του. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν είναι γενετικό υλικό. Είναι ότι μπορεί να τ’ αποκτήσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του, σε οποιαδήποτε ηλικία και κυριολεκτώ. Έχει βρεθεί ότι υπάρχει μια ιδιότητα στον εγκέφαλο που λέγεται “πλαστικότητα”. Αν μπείτε στο internet και γράψετε “plasticity” του εγκεφάλου, θα βρείτε πάρα πολλή αρθρογραφία ότι ο εγκέφαλος μπορεί και δημιουργεί νευρώνες και καινούργιες διασυνδέσεις ακόμη και στα 70 και στα 80», επισήμανε αρχικά ο εισηγητής.
Και τόνισε: «Οι τέσσερις διαστάσεις της Συναισθηματικής Νοημοσύνης: 1. Αυτογνωσία, 2. Αυτοέλεγχος, 3. Εν-συναίσθηση, 4. Κοινωνική επιρροή. Τα δύο πρώτα σχετίζονται με τη σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του. Δηλαδή, η αυτογνωσία κι ο αυτοέλεγχος είναι κάτι που κάνω εγώ μ’ εμένα. Το 3 και το 4 είναι αυτό που κάνω εγώ κι εσύ, δηλαδή με τον άλλον άνθρωπο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έρευνες που έχουν γίνει και οι οποίες «βρήκαν» ότι περίπου το 60% της επίδοσης σ’ όλα τα είδη των εργασιών σχετίζεται με αυτούς τους παράγοντες και αυτά είναι μετρημένα με συντελεστές συσχέτισης, με μαθηματικά μοντέλα. «Άρα», όπως είπε, «είναι το ευκολότερο εργαλείο να προβλέψει κανείς εάν θα πάει καλά επαγγελματικά».
Ακολούθως σημείωσε: «Επειδή όμως σας είπα τη λέξη επιτυχία, θέλω να σας πω από την αρχή τι ορίζω εγώ ως επιτυχία. Επί της τύχης. Μεταφορικά ”καβαλάρης στην τύχη μου”. Δηλαδή, η επιτυχία είναι το αντίθετο της τύχης. Την τύχη τη γράφουμε με τα χέρια μας και επιτυχία θα πει “παίρνω απάνω μου την ευθύνη της ζωής μου”! Όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί να επιτύχουν και η επιτυχία συνδέεται μόνο με το ότι κατακτώ στόχους. Αν πω ότι μέχρι το καλοκαίρι θέλω να χάσω τρία κιλά και τα χάσω, είμαι επιτυχημένος ως προς το στόχο των τριών κιλών!».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και εισαγωγή της γραμματέως του Συλλόγου, Εύης Ντόντολα, και σύντομο χαιρετισμό του προέδρου Γιώργου Τσουμάνη.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι αντιδήμαρχοι Γιάννα Κωνσταντέλου και Γιάννης Μερκούρης, η τοπική σύμβουλος Κυπαρισσίας Γιώτα Τζαβέλα-Τσουμάνη και ο διευθυντής του ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Βαγγέλης Αντωνόπουλος.

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button