Αγροτικά

Γηρασμένοι οι ελαιώνες στη Λεσβο

Σχέδιο ανανέωσης των γηρασμένων ελαιώνων της Λέσβου θα πρέπει να εκπονήσει και να υλοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας Π.Ε Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης, αναφέρθηκε στις παθογένειες του λεσβιακού ελαιώνα.
“Μιλάμε συχνά για το θέμα της δακοκτονίας, αλλά το πρόβλημα του λεσβιακού ελαιώνα για τις χαμηλές ή τις κακές αποδόσεις, δεν είναι μόνο ο δάκος” , σημείωσε ο κ. Λαγουτάρης. Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες και αλλαγές συνολικά στη λεκάνη της Μεσογείου, υπάρχουν πάρα πολλές παθογένειες ξεκινώντας από τον γερασμένο ελαιώνα της Λέσβου  που θα πρέπει να ανανεωθεί σε ποσοστό 30-40% .
Και συνέχισε:
” Υπάρχουν πολλές ασθένειες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά, ενώ απουσιάζει ένας εδαφολογικός χάρτης για τις ανάγκες κάθε περιοχής. Επιπλέον, απουσιάζει το αγροτικό δίκτυο, τα εργατικά χέρια, αλλά και η εκμετάλλευση του πολιτισμού της ελιάς. Όλα αυτά τα έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας.
Όσον αφορά τα μηνύματα για την φετινή παραγωγή είπε ότι είναι αισιόδοξα, αν κρίνουμε από την ανθοφορία. “Υπάρχουν όμως πολλά στάδια, που μεσολαβούν μέχρι την τελική παραγωγή. Οι ψεκασμοί για την δακοκτονία θα ξεκινήσουν πιθανό τέλος Ιουνίου ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες “.
Εδώ και χρόνια η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας ζητά την κάλυψη στους ψεκασμούς για το δάκο και τα βιολογικά κτήματα καθώς οι ιδιοκτήτες δεν προχωρούν σε ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα, ούτε τοποθετούν παγίδες με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες αναπαραγωγής του δάκου. Το κόστος κάλυψης ψεκασμού με βιολογικά σκευάσματα και του βιολογικού ελαιώνα, που τα κτήματα βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, φτάνει τις 900.000 ευρώ και ζητήθηκε από την Περιφέρεια να εξασφαλίσει από το uπουργείο το κονδύλι αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button