Τοπικά Νέα

Γιάννης Γκόνης: “Ένας οραματιστής Δήμαρχος”

Την Κυριακή 6 Μαΐου έγινε το πολιτικό μνημόσυνο ενός Δημάρχου σημαντικής μορφής και ξεχωριστής  προσωπικότητας για τον χώρο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

Ήταν ο επί 14  χρόνια Δήμαρχος της Θήβας  Κώστας Κουρκούτης. Ένας  άνθρωπος της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης που το όραμά του και τις ιδέες του για την Τ.Α. σε συνεργασία με επιστήμονες , όπως ο Γρηγόρης Διαμαντόπουλος(πολεοδόμος) και η  Άννη  Βρυχέα (αρχιτέκτονας),  τα έκανε πράξη στον Δήμο του.

Πρόσφερε στη Θήβα ένα οραματικό  πολεοδομικό σχέδιο που βοήθησε καταλυτικά στην εξέλιξη , χωροταξικά και  αναπτυξιακά , της πόλης του.

Σχέδιο που  έθεσε κανόνες προστασίας του ιστορικού  κέντρου, με περιορισμούς στη δόμηση και τα ύψη, προώθησε τη δημιουργία κέντρων γειτονιάς και την προστασία  του  περιαστικού  πράσινου.

Προκάλεσε, επίσης,  την εκπόνηση μιας σειράς  μελετών, αστικών αναπλάσεων, με κύριο χαρακτηριστικό την ενσωμάτωση του φυσικού ανάγλυφου των ρεμάτων στη ζωή της πόλης.

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να σταθούμε είναι η «Εναλλακτική  πρόταση  για την ανάπλαση του προσφυγικού συνοικισμού» με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων, που  αποτελεί  ως  σήμερα το μεγαλύτερο  εγχείρημα συμμετοχικού  σχεδιασμού στην Ελλάδα.

Από το υπόλοιπο έργο του αξίζει να αναφέρουμε την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσε στην ανάδειξη και προστασία των ιστορικών μνημείων  και  τον σχεδιασμό των πλατειών με διαφορετική αντίληψη για τον δημόσιο χώρο. Η καινοτομία του στον χώρο του πολιτισμού, που ποτέ δεν ήταν επιδεικτική, οδήγησε  στη  θεσμοθέτηση των <Πινδάρειων> που  έδωσαν παραστάσεις, όπως οι Επτά  επί Θήβας του Γιάννη Τσαρούχη, πάνω στους ανοιχτούς λόφους της Θήβας.

Να σημειώσουμε επίσης τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου και Ελεύθερου  Ανοιχτού Πανεπιστήμιου.

Θα θέλαμε πολλές σελίδες, να γράψουμε για το έργο του συνολικά αλλά κυρίως για την διαφορετική του αντίληψη για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον συμμετοχικό τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου.

Τριάντα, σχεδόν, χρόνια μετά το τέλος της θητείας του τα οράματά του και το αυτοδιοικητικό  του έργο παραμένουν ζητούμενο για τους Δήμους και τους ανθρώπους της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης, αλλά και για όλους εμάς, γιατί έδειξε με τους αγώνες του  και τις πράξεις του πώς να λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες.

Γιατί τα οράματα δεν είναι πάντα ουτοπικά…!

8-5-2018                                                                 Γιάννης  Σ. Γκόνης

Υ.Σ. Με την ευκαιρία της αναφοράς στην πόλη της Θήβας, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα με σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους συλλογές : https://www.mthv.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button