Αγροτικά

Γιατί δεν δίνουν και στους αγρότες αφορολόγητο όπως στους πλοιοκτήτες;

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν µεταξύ άλλων ως οµιλητές, καθηγητές Πανεπιστηµίων, οι υπουργοί και υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδοµών, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ της Βουλγαρίας  κα., ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν αγρότες, εκπρόσωποι Επιµελητηρίων κλπ. Μεταφέρω κάποια από τα όσα ειπώθηκαν από κάποιους εκ των οµιλητών, τα οποία θωρώ ότι πρέπει να µνηµονεύσω.

Ξανά κουβέντα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «προς το τέλος του µήνα θα δούµε τις δυνατότητες που υπάρχουν από το πλεόνασµα, ώστε να συζητηθεί το θέµα της µείωσης του κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο). Θέλουµε να βάλετε όλοι φωτοβολταϊκό για παραγωγή ενέργειας για τις καλλιεργητικές ανάγκες, αλλά και για ενίσχυση του εισοδήµατος» κατέληξε. Παρατήρησα και πάλι, για πολλοστή φορά, να γίνεται κουβέντα για τη µείωση του κόστους παραγωγής. Καµία ανάλυση ποτέ και από κανέναν, για το ποσό των φόρων που καταβάλλονται από τον χρήστη σε κάθε λίτρο καυσίµου. Και στην τελική, εφόσον τόσο πολύ κόπτονται για τον πρωτογενή τοµέα, τόσα συνέδρια γίνονται κάθε χρόνο, τόσα στρογγυλά τραπέζια διοργανώνονται, σηµαίνει ότι θεωρούν τον πρωτογενή τοµέα σηµαντικό για την οικονοµία της χώρας. Γιατί δεν δίνουν και στους αγρότες αφορολόγητο όπως στους πλοιοκτήτες;

Η Βουλγαρία έχει συντελεστές φορολογίας 10%

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι αγρότες χρειάζεται να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς µε προϊόντα της χώρας. Άλλωστε, η αύξηση της παραγωγής έρχεται ως υποχρεωτικό επακόλουθο πλέον, λόγω και της αύξησης του πληθυσµού παγκοσµίως, χωρίς να ξεχνάµε τις αλλαγές στις κλιµατολογικές συνθήκες. Πρέπει να εστιάσουµε στο «συνεταιρίζεσθαι» ώστε να έχουµε ελπίδες επιβίωσης πλέον. Η µικρότερη φάρµα στην κεντρική Ευρώπη, είναι µεγαλύτερη από το σύνολο των στρεµµάτων που καλλιεργούνται σε µία µεγάλη περιοχή της χώρας µας».

∆ιαπιστώνω ότι κάθε φορά το παράδειγµα που επικαλούνται οι οµιλούντες, είναι οι φάρµες στην κεντρική Ευρώπη. α) Όταν το Βέλγιο δεν είχε Κυβέρνηση για 1,5 χρόνο, η χώρα λειτουργούσε κανονικά. β) Η χώρα µας έχει µικρές και διάσπαρτες εκτάσεις.

Θα πρέπει εποµένως να ληφθεί σοβαρά υπόψη:

  • η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος προκειµένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.
  • Η παιδεία του πληθυσµού αλλά και πως θα δοθεί στους παραγωγούς το πλαίσιο για το «συνεταιρίζεσθαι».
  • Κυρίως όµως, η Παιδεία του πολιτικού κόσµου, η οποία πρέπει να αλλάξει άρδην, αν πραγµατικά θέλουµε να πιστεύουµε ότι υπάρχει διάθεση από τον πολιτικό κόσµο να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο υπουργός  Γεωργίας της Βουλγαρίας επεσήµανε ότι «το 2050 θα χρειαστούµε έναν άλλο πλανήτη να ζήσουµε, αν συνεχιστεί η χρήση των υδάτινων πόρων µε τον τρόπο που γίνεται σήµερα, ενώ η ψηφιακή καινοτοµία µπορεί να αποτελέσει βασικό και αναπόσπαστο κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα. Οι θέσεις εργασίας στον αγροτικό τοµέα στη Βουλγαρία καλύπτει το 7% του ενεργού απασχολούµενου πληθυσµού. Έχουµε ισχυρά σιτηρά, πολύ καλά κρασιά και λαχανικά υψηλής ποιότητας και βρισκόµαστε στις πρώτες θέσεις σε εξαγωγές».

Επισήμανση: Η Βουλγαρία, παρότι είναι στην ΕΕ, έχει συντελεστές φορολογίας της τάξης του 10%. Εµείς είµαστε στο 29% στις εταιρείες και στο 45% σε ανώτερο επίπεδο στα φυσικά πρόσωπα [µεταξύ αυτών και στους αγρότες]. Πώς ακριβώς περιµένουµε να ξεφύγουµε από την κατάσταση στην οποία βρισκόµαστε;

Όλοι οι οµιλητές εστίασαν στην ανάγκη εξορθολογισµού των γεωργικών πρακτικών, ενώ καθίσταται επιτακτική η αναζήτηση νέων καλλιεργειών και η σύνδεση της παραγωγής µε το σχεδιασµό.

Τέλος, απαιτείται αναδιανοµή του πληθυσµού που ασχολείται µε τον πρωτογενή τοµέα καθώς σήµερα, οι άνω των 55 δεν εκπαιδεύονται ποτέ, είτε λόγω κορεσµού, είτε λόγω απογοήτευσης µε τις σηµερινές πολιτικές. Κλείνοντας, να επισηµάνω κάτι που µας έκανε τροµερά αρνητική εντύπωση: Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Τάσιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια [..να εισχωρήσει σε όλα τα ξενοδοχεία το πιστοποιηµένο ελληνικό πρωινό..]. Το αστείο όµως ήταν ότι στο πρωινό δεν υπήρχε ούτε φέτα, ούτε κασέρι, το gunda Ολλανδίας όµως σε πρώτη ζήτηση.
Καλά όλα τα συνέδρια, όµως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button