Viral

Γιατί οι μπάλες του γκολφ έχουν βαθουλώματα;

Κι όμως, όπως φαίνεται είναι αυτά τα βαθουλώματα που κάνουν το παιχνίδι να έχει ύπαρξη. Τα βαθουλώματα διευκολύνουν την αεροδυναμική τους βελτιστοποίηση ή αν προτιμάτε, την ικανότητα τους να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, επηρεάζοντας την ανύψωσή τους και την κύλιση τους.

Σύμφωνα με το Scentific American, η μπάλα με βαθουλώματα ταξιδεύει σε διπλάσια απόσταση από μια χωρίς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βαθουλώματα παράγουν ένα όριο αέρα γύρω από το μπαλάκι, μειώνοντας την κίνηση του αέρα καθώς και την αντίσταση. Λειτουργούν επίσης ως στροβιλιστές, προκαλώντας αναταράξεις στο στρώμα γύρω από την μπάλα.

Ο σχεδιασμός αυτός συμβάλλει επίσης στην ανύψωση του αντικειμένου με περίπου το ήμισυ της ανύψωσης να είναι το αποτέλεσμα της περιστροφής της μπάλας ενώ το άλλο μισό, προϊόν της βελτιστοποίησης της δύναμης ανύψωσης από τα βαθουλώματα.

Το γενικό αποτέλεσμα είναι πως ο αέρας ρέει πιο ομαλά γύρω από την μπάλα και να κινείται πιο γρήγορα μπροστά της. Η μπάλα είναι στριμωγμένη ουσιαστικά στη μέση μιας τέλειας αεροδυναμικής, με την υψηλότερη πίεση πίσω της να σπρώχνει την μπάλα προς τα εμπρός και τη μειωμένη πίεση μπροστά της να επιτρέπει στον αέρα να κινείται πιο γρήγορα.

Το βάθος των βαθουλωμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μια συνηθισμένη μπάλα του γκολφ έχει 300 με 500 βαθουλώματα με μέσο βάθος 0,25 χιλιοστά. Τα περισσότερα είναι σφαιρικά, αν και ορισμένες εταιρείες έχουν υιοθετήσει ένα εξάγωνο σχήμα για να μειώσουν περαιτέρω την αντίσταση.

Τα μπαλάκια του γκολφ δεν ήταν πάντα έτσι. Οι πρώτοι παίκτες χρησιμοποιούσαν λείες μπάλες αλλά παρατήρησαν πως όσο πιο πολύ καταστρεφόταν η μπάλα, τόσο πιο μακριά έφτανε.

Πληροφορίες: mentalfloss.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button