Γεύσεις

Γιατί το Κορεάτικο αλάτι μπαμπού είναι το ακριβό αλάτι στον κόσμο

Το Κορεάτικο αλάτι μπαμπού είναι ένα προϊόν πολυτελείας που μπορεί να κοστίσει πάνω από 100 δολάρια ανά βάζο 240 γραμμαρίων. Η τιμή υπαγορεύεται κυρίως από την επίπονη διαδικασία κατασκευής του, η οποία περιλαμβάνει το ψήσιμο του εννέα φορές σε κυλίνδρους από μπαμπού.

Αν νομίζατε ότι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ήταν ακριβό, πιθανότατα δεν έχετε ακούσει για πραγματικές ποικιλίες αλατιού πολυτελείας. Υπάρχουν πράγματι ένα σωρό από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του αλατιού σόγιας και του αλατιού Kilauea Onyx, αλλά στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Amethyst Bamboo, μια κορεάτικη ποικιλία που γίνεται γεμίζοντας κυλίνδρους μπαμπού με θαλασσινό αλάτι, καλύπτοντάς τους με άργιλο και ψήσιμο εννιά φορές σε παραδοσιακό φούρνο.

Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται έναν ολόκληρο μήνα για να ολοκληρωθεί. Κάθε βήμα γίνεται με το χέρι, επομένως δεν είναι περίεργο που το αλάτι μπορεί να πωληθεί για πάνω από 100 δολάρια ανά βάζο.

Το αλάτι μπαμπού αποτελεί μέρος της κορεατικής κουλτούρας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά το εννέα φορές καβουρδισμένο αλάτι μπαμπού χρονολογείται μόνο από τον 20ο αιώνα. Πριν από αυτό, το αλάτι ψήνονταν σε μπαμπού μόνο δύο ή τρεις φορές, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι τα πολλαπλά ψητά βοήθησαν στην έγχυση περισσότερης ουσίας μπαμπού στο αλάτι και επίσης φιλτραρίστηκαν περισσότερες ακαθαρσίες, καθιστώντας ένα από τα πιο αγνά άλατα στον πλανήτη.

Η παρασκευή αλατιού από μπαμπού Amethyst ξεκινά με την κοπή κορμών μπαμπού ηλικίας τριών ετών σε κυλίνδρους, αφήνοντας το ένα άκρο κλειστό και γεμίζοντας τους με θαλασσινό αλάτι από τη δυτική ακτή της Νότιας Κορέας. Στη συνέχεια, το άλλο άκρο σφραγίζεται με ειδικό πηλό κεραμικού τύπου. Στη συνέχεια οι κύλινδροι τοποθετούνται σε κλίβανο και ψήνονται σε φωτιά από ξύλο πεύκου, σε θερμοκρασίες που κλείνουν το σημείο τήξης του αλατιού (800 βαθμοί Κελσίου).

Καθώς το μπαμπού θερμαίνεται, το λάδι βγαίνει από το ξύλο και απορροφάται στο αλάτι, δίνοντάς του ένα περίπλοκο άρωμα καθώς και υποτιθέμενες ιδιότητες ενίσχυσης της υγείας. Μετά από 14-15 ώρες, οι κύλινδροι μπαμπού γίνονται στάχτη, αφήνοντας μόνο τα κομμάτια αλατιού, τα οποία στη συνέχεια αλέθονται και συσκευάζονται ξανά σε κυλίνδρους μπαμπού. Συνολικά, η διαδικασία επαναλαμβάνεται οκτώ φορές.

Η ένατη διαδικασία ψησίματος είναι λίγο διαφορετική, καθώς το αλάτι ψήνεται πλέον στους 1.000 βαθμούς Κελσίου, κάτι που κάνει το αλάτι και το μπαμπού να λιώσουν εντελώς. Στη συνέχεια το μείγμα στραγγίζεται σε καλούπι και αφήνεται να στερεοποιηθεί για αρκετές ημέρες. Το αλάτι που μοιάζει με βράχο στη συνέχεια κόβεται με το χέρι, συσκευάζεται και πωλείται. Αυτό το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι το πιο δύσκολο, καθώς ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη 30-50 ημερών σκληρής δουλειάς.

Το Amethyst Bamboo Salt λέγεται ότι είναι το πιο αγνό αλάτι ψημένο με μπαμπού στον κόσμο και ότι έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Κάποιοι το επαινούν για τη σύνθετη γεύση που μοιάζει με κρόκο αυγού που λέγεται ότι δίνει το λάδι μπαμπού με το οποίο είναι εμποτισμένο, και υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αν και οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση εννέα φορές ψημένου αλατιού μπαμπού, οι υποστηρικτές του προϊόντος πολυτελείας μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να βελτιώσουν την στοματική υγεία, να μειώσουν τη φλεγμονή και μερικοί πιστεύουν ακόμη και ότι έχει αντικαρκινική δράση.

Το αν το αλάτι Amethyst Bamboo Salt είναι πραγματικά καλύτερο για εσάς ή αν έχει καλύτερη γεύση από τα κανονικά επιτραπέζια αλάτια δεν το γνωρίζουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για την τιμή του. Με τιμές που ξεπερνούν τα 100 δολάρια ανά βάζο 240 γραμμαρίων, αυτό είναι το πιο ακριβό αλάτι στον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button