Αγροτικά

Για φέτος αναστολή και… στο βάθος κατάργηση τέλους επιτηδεύματος αγροτών

Σημαντική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, σε μια αναμφισβήτητα δύσκολη συγκυρία, συνιστά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» –τουλάχιστον για φέτος– την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Το μέτρο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί με νομοθετική διάταξη που θα έρθει μέσα στα επόμενα 24ωρα στη Βουλή, αφορά όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και ιδίως αυτούς που το 2014 υποχρεώθηκαν να τηρήσουν βιβλία και να «μεταπηδήσουν» σε αυτό από το ειδικό καθεστώς. Για τους εν λόγω παραγωγούς, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», χορηγήθηκε πενταετής περίοδος απαλλαγής, με τη φορολογική διοίκηση να τους αντιμετωπίζει ως νέους επιτηδευματίες (σ.σ. η μετάταξη θεωρήθηκε πρώτη έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας).

Ωστόσο, η πενταετής αυτή «περίοδος χάριτος» έληξε στις 31/12/2018, επομένως με τις φετινές δηλώσεις (φορολογικό έτος 2019), κι εφόσον δεν υπήρχε κάποια νέα παρέμβαση, θα έπρεπε να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, όπως δηλαδή οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω και της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία, οι περισσότεροι από τους θιγόμενους είχαν… ξεχάσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση την οποία ωστόσο φρόντισε να τους «υπενθυμίσει» το taxis, με τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν για όσους υπέβαλαν φορολογική δήλωση.

Στα 200 εκατ. ευρώ το όφελος

 

Για αυτές τις περιπτώσεις θα εκδοθούν πλέον νέα εκκαθαριστικά, με τον φόρο να υπολογίζεται κανονικά, δίχως την επιβάρυνση των 650 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η αναστολή λύνει το πρόβλημα για τη φετινή χρονιά όμως δεν συνιστά μόνιμη λύση.

Μια τέτοια θα ήταν η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, σενάριο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση, το πιθανότερο είναι ότι θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού σταδιακής κατάργησης του τέλους για όλους ανεξαιρέτως τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία, ως γνωστόν, έχει ήδη… στενέψει ο κορωνοϊός, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν υπόψη και μερικές άλλες παράμετροι. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική διάταξη που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εξαιρούνταν από το τέλος επιτηδεύματος, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2018, τα μέλη των συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών (όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες). Το σκεπτικό ήταν να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες, προκειμένου να ενταχθούν σε συλλογικά σχήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή για φέτος του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσει τους αγρότες από ένα πρόσθετο φορολογικό βάρος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, νούμερο που, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ, ξεπερνά τη συνολική επιβάρυνση των επαγγελματιών του κλάδου από το συγκεκριμένο «χαράτσι» στην επταετία 2011-2017 (βλ. σχετικό πίνακα).

Παράθυρο για μείωση και της προκαταβολής

Πέρα από τις παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε σημαντικές μειώσεις στην προκαταβολή φόρου, δίχως ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν η διευκόλυνση αυτή θα αφορά και τους αγρότες. Ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει πριν από λίγα 24ωρα ότι «η μείωση στην προκαταβολή θα υλοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο και θα είναι γενναία, πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται καν». Το 2018 (φορολογικό έτος 2017) βεβαιώθηκαν στους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα 72,36 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button