Κόσμος

«Γκεστάπο του Τζο Μπάιντεν;»: Το κύρος του FBI και η έφοδος στην έπαυλη του Τραμπ

Μια νέα εθνική τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα της Rasmussen Reports διαπιστώνει ότι το 44% των πιθανών ψηφοφόρων των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η επιδρομή του FBI στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα τους έκανε να εμπιστεύονται λιγότερο το FBI, σε σύγκριση με το 29% που δηλώνει ότι τους έκανε να εμπιστεύονται περισσότερο το γραφείο. Το 23% δηλώνει ότι η επιδρομή κατά του Τραμπ δεν έκανε μεγάλη διαφορά στην εμπιστοσύνη τους προς το FBI.

Το πενήντα τοις εκατό (50%) των ψηφοφόρων έχουν ευνοϊκή εντύπωση για το FBI, συμπεριλαμβανομένου του 26% που έχει πολύ ευνοϊκή άποψη για το γραφείο. Το 46% βλέπει τώρα το FBI δυσμενώς, συμπεριλαμβανομένου του 29% που έχει πολύ δυσμενή εντύπωση για το γραφείο.

Ο Ρότζερ Στόουν, σύμβουλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι υπάρχει «μια ομάδα πολιτικοποιημένων κακοποιών στην κορυφή του FBI που χρησιμοποιούν το FBI… ως την προσωπική Γκεστάπο του Τζο Μπάιντεν». Η πλειοψηφία (53%) των ψηφοφόρων συμφωνεί τώρα με τη δήλωση του Στόουν -από 46% τον Δεκέμβριο- συμπεριλαμβανομένου του 34% που συμφωνεί απόλυτα. Το 36% διαφωνεί με τη δήλωση του Στόουν, συμπεριλαμβανομένου του 26% που διαφωνεί απόλυτα.

Η έρευνα σε 1.000 Αμερικανούς πιθανούς ψηφοφόρους διεξήχθη στις 15-16 Αυγούστου 2022 από την Rasmussen Reports. Το περιθώριο σφάλματος δειγματοληψίας είναι +/- 2 ποσοστιαίες μονάδες με επίπεδο εμπιστοσύνης 95%. Η έρευνα πεδίου για όλες τις έρευνες της Rasmussen Reports διεξάγεται από την Pulse Opinion Research, LLC.

Το 15% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είναι καλύτερος από τους περισσότερους από εκείνους που κατείχαν τη θέση πριν από αυτόν, ενώ διπλάσιοι (30%) πιστεύουν ότι ο Ρέι είναι χειρότερος από τους περισσότερους προκατόχους του. Το 38% πιστεύει ότι η απόδοση του Ρέι είναι περίπου ίδια με αυτή των περισσότερων προηγούμενων διευθυντών του FBI, ενώ άλλο ένα 18% δεν είναι σίγουρο.

Η έγκριση του FBI, συμπεριλαμβανομένης της επιδρομής του στην έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ, είναι υψηλότερη μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των Δημοκρατικών έχει πλέον θετική γνώμη για το FBI, από 63% τον Δεκέμβριο. Μόνο το 30% των Ρεπουμπλικάνων βλέπουν τώρα το FBI θετικά, από 38% τον Δεκέμβριο- σχεδόν οι μισοί (49%) ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (GOP) έχουν τώρα πολύ δυσμενή εντύπωση για το FBI. Μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, το 45% έχει ευνοϊκή εντύπωση για το FBI και το 50% βλέπει το γραφείο δυσμενώς.

Το 50% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι η πρόσφατη επιδρομή του FBI στο σπίτι του Τραμπ τους έκανε να εμπιστεύονται περισσότερο το FBI, αλλά το 70% των Ρεπουμπλικάνων δηλώνει ότι η επιδρομή στο Μαρ-α-Λάγκο τους έκανε να εμπιστεύονται λιγότερο το FBI. Μεταξύ των ανένταχτων ψηφοφόρων, το 46% λέει ότι η επιδρομή στον Τραμπ τους έκανε να εμπιστεύονται λιγότερο το FBI, ενώ το 18% λέει ότι τους έκανε να εμπιστεύονται περισσότερο το FBI και το 29% λέει ότι η επιδρομή στον Τραμπ δεν έκανε μεγάλη διαφορά στην εμπιστοσύνη τους στο FBI.

Το 76% των Ρεπουμπλικάνων συμφωνεί με τη φράση του Ρότζερ Στόουν ότι η ηγεσία του FBI χρησιμοποιεί το γραφείο ως «προσωπική Γκεστάπο του Τζο Μπάιντεν», ενώ το 57% των Δημοκρατικών διαφωνεί. Μεταξύ των ανένταχτων ψηφοφόρων, το 49% συμφωνεί με το περί «Γκεστάπο», το 38% διαφωνεί και ένα άλλο 14% δεν είναι σίγουρο.

Το 26% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Ρέι είναι καλύτερος διευθυντής του FBI από τους περισσότερους από εκείνους που κατείχαν τη θέση πριν από αυτόν, αλλά μόνο το 9% των Ρεπουμπλικάνων και το 8% των ανένταχτων ψηφοφόρων συμμερίζονται αυτή την άποψη. Το 48% των Ρεπουμπλικάνων, το 16% των Δημοκρατικών και το 28% των ανένταχτων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο Ρέι είναι χειρότερος από τους περισσότερους προηγούμενους διευθυντές του FBI.

Το 49% των λευκών, το 58% των μαύρων ψηφοφόρων και το 48% των άλλων μειονοτήτων έχουν θετική εντύπωση για το FBI. Ωστόσο, το 54% των λευκών, το 55% των μαύρων ψηφοφόρων και το 50% των άλλων μειονοτήτων συμφωνούν τουλάχιστον κάπως με τον ισχυρισμό του Στόουν ότι υπάρχει «μια ομάδα πολιτικοποιημένων κακοποιών στην κορυφή του FBI που χρησιμοποιούν το FBI… ως την προσωπική Γκεστάπο του Τζο Μπάιντεν».

Οι άνδρες (48%) είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες ψηφοφόρους (40%) να πουν ότι η πρόσφατη επιδρομή του FBI στο σπίτι του Τραμπ τους έκανε να εμπιστεύονται λιγότερο την υπηρεσία.

Οι ψηφοφόροι κάτω των 40 ετών έχουν σημαντικά πιο ευνοϊκή άποψη για το FBI, ενώ οι ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ πιο πιθανό να πουν ότι η επιδρομή του Τραμπ τους έκανε να εμπιστευτούν λιγότερο το FBI.

Η έγκριση του FBI είναι υψηλότερη μεταξύ των ψηφοφόρων με ετήσιο εισόδημα άνω των 200.000 δολαρίων, οι οποίοι είναι επίσης πολύ πιο πιθανό από τους άλλους ψηφοφόρους να πουν ότι η επιδρομή του Τραμπ τους έκανε να εμπιστευτούν περισσότερο το FBI.

Οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του προέδρου Μπάιντεν είναι και οι μεγαλύτεροι οπαδοί της επιδρομής στο Μαρ-α-Λάγκο. Μεταξύ των ψηφοφόρων που εγκρίνουν απόλυτα τις επιδόσεις του Μπάιντεν ως προέδρου, το 71% δήλωσε ότι η επιδρομή στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα τους έκανε να εμπιστεύονται περισσότερο το FBI. Αντίθετα, μεταξύ των ψηφοφόρων που αποδοκιμάζουν έντονα την απόδοση του Μπάιντεν, το 79% λέει ότι η επιδρομή του Τραμπ τους έκανε να εμπιστεύονται λιγότερο το FBI.

Αν και οι μισοί ψηφοφόροι εγκρίνουν την επιδρομή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στο σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, ακόμη περισσότεροι συμφωνούν με την κριτική που ασκείται στο πρωτοφανές γεγονός.

Περισσότεροι ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν αρνητική αντίληψη για τον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ παρά να τον βλέπουν θετικά και δεν πιστεύουν ότι κάνει καλύτερη δουλειά από τους προκατόχους του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button