Τοπικά Νέα

Γνώριζες ότι… υπάρχουν 12 Άγιοι από τη Μεσσηνία;

Η Μεσσηνία ήδη από τη Βυζαντινή περίοδο αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικά κέντρα της Ορθοδοξίας, με το Χριστιανισμό να συνεχίζεται και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές Χριστιανικές μορφές, που στην πορεία αναγνωρίστηκαν ως Άγιοι, Όσιοι και Μάρτυρες από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κάθε χρόνο, την Κυριακή των Μυροφόρων (την Κυριακή μετά του Θωμά), στο νομό μας τιμάται η μνήμη των 12 «εν Μεσσηνία Αγίων», δηλαδή των Αγίων εκείνων που είτε γεννήθηκαν, είτε περιόδευσαν, είτε μόνασαν ή έζησαν κάποια περίοδο της ζωής τους, είτε τέλος μαρτύρησαν στη Μεσσηνία.

Οι 12 Άγιοι που βρήκαμε είναι οι εξής:

1. Ο Άγιος Απόστολος Καίσαρας, πρώτος επίσκοπος Κορώνης :

Ο άγιος απόστολος Καίσαρας, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ένας από τους 70 Αποστόλους, συνεργάτης των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Χειροτονήθηκε επίσκοπος Κορώνης και μετά εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο, όπου υπέμεινε πολλούς πειρασμούς απ’ τους ειδωλολάτρες για τη θερμή του πίστη προς τον Χριστιανισμό.

Η μνήμη του τιμάται στις 8 Δεκεμβρίου.

2. Ο Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, από την Ανδρούσα Μεσσηνίας :

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Ανδρούσα της Μεσσηνίας περί το 1235 μ.Χ. Η προσπάθεια του να επιβάλει την τάξη στους απείθαρχους και περιφερόμενους μοναχούς, όπως και η επιμονή του για την επιστροφή των επισκόπων που έμεναν στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις. Ο Άγιος Αθανάσιος απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 100 χρονών (περί το 1323 μ.Χ.). Το Λείψανο του Αγίου Αθανασίου μεταφέρθηκε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη το 1455 μ.Χ., μετά την Άλωση της Πόλεως από τους Τούρκους και από το 1807 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη Μονή του Αγίου Ζαχαρία, όπου φυλάσσεται έως και σήμερα.

Η μνήμη του τιμάται στις 28 Οκτωβρίου.

3. Ο Άγιος Νήφων Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως :

Ο Άγιος Νήφων Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως καταγόταν από την Πελοπόννησο. Έγινε μοναχός στην Επίδαυρο με το όνομα Νήφων. Μετά από χρόνια αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και Ιερέας στη Μονή Διονυσίου. Από τη Μονή αυτή κλήθηκε να γίνει Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και από εκεί, μετά τον θάνατο του Συμεών, ανέλαβε τον οικουμενικό θρόνο. Απομακρύνθηκε δύο φορές από τον θρόνο και κατέφυγε στη Βλαχία και από κει στο Άγιον Όρος στη Μονή Διονυσίου. Την τρίτη φορά που κλήθηκε στον Οικουμενικό θρόνο δεν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στη Μονή, αφού έζησε ζωή ασκητική.

Η μνήμη του τιμάται στις 11 Αυγούστου.

4. Ο Άγιος Αθανάσιος επίσκοπος Μεθώνης :

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στη Σικελία, μεταξύ των ετών 814 – 818 μ.Χ. Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στη Μεθώνη βρίσκεται με τη θέση του ως ηγούμενος όπου απέδειξε ότι μπορούσε να υπηρετήσει την Εκκλησία και σε ψηλότερο αξίωμα, γι’ αυτό και ο Πατρών τον χειροτονεί επίσκοπο Μεθώνης. Μετά την του κοίμηση (περί το 880 μ.Χ.), ο τάφος του έγινε πηγή θαυμάτων, γι’ αυτό και πλήθος κόσμου προσέτρεχε για να λάβει την θεραπεία του.

Η μνήμη του τιμάται στις 10 Δεκεμβρίου.

5. Ο Άγιος Αγαθοκλής επίσκοπος Κορώνης :

Ο Άγιος Αγαθοκλής, χειροτονήθηκε επίσκοπος Κορώνης και ήταν μέλος της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Η μνήμη του τιμάται στις 9 Σεπτεμβρίου.

6. Ο Άγιος Ιωάννης Επίσκοπος Μεσσήνης :

Ο Άγιος Ιωάννης χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεσσήνης και ήταν μέλος της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Η μνήμη του τιμάται στις 13 Ιουλίου.

7. Η Αγία Ξενία η Καλαματιανή :

Η Αγία Ξενία γεννήθηκε στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου το 291 μ.Χ. Ο έπαρχος της Καλαμάτας Δομετιανός, όταν κάποτε τη συνάντησε τυχαία, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Αλλά η Ξενία αρνήθηκε σθεναρά ν’ αλλάξει την πίστη της και να γίνει γυναίκα ειδωλολάτρη άρχοντα. Τότε ο Δομετιανός τη βασάνισε με τον πιο φρικτό τρόπο, και όταν είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το φρόνημα της, τελικά την αποκεφάλισε στις 3 Μαΐου του έτους 318 μ.Χ. Το 1993 ανεγέρθηκε παρεκκλήσι προς τιμήν της, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.

Η μνήμη της τιμάται στις 3 Μαΐου.

8. Ο Οσιομάρτυς Ηλίας ο Αρδούνης :

Ο Οσιομάρτυς Ηλίας γεννήθηκε στην Καλαμάτα και ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα, έχοντας μεγάλη υπόληψη από τους προεστούς της Καλαμάτας. Συνέβη όμως κάποτε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μουσουλμάνος. Έπειτα από λίγο καιρό μετανόησε πού αρνήθηκε το Χριστιανισμό κι έφυγε κρυφά για το Άγιον Όρος, όπου διέμεινε για οκτώ χρόνια. Πήρε τότε την απόφαση να επιστρέψει στην Καλαμάτα και να ομολογήσει την πίστη του. Στην Καλαμάτα, οι Τούρκοι τον αναγνώρισαν και τον φυλάκισαν. Επειδή όμως ο Ηλίας έμεινε ακλόνητος στην πίστη του, ο Τούρκος δικαστής διέταξε να τον κάψουν ζωντανό. Η κάρα του νεομάρτυρα, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βουλκάνου της Μεσσηνίας.

Η μνήμη του τιμάται στις 31 Ιανουαρίου.

9. Ο Οσιομάρτυς Θεοφάνης :

Ο Οσιομάρτυς Θεοφάνης γεννήθηκε στο χωριό Ζαπάντι, σημερινό Καλόβρυση, της Καλαμάτας. Νέος καθώς βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκε τη Χριστιανική του πίστη και ασπάσθηκε τον μουσουλμανισμό. Ύστερα από έξι χρόνια θυμήθηκε την πίστη που αρνήθηκε και με τύψεις και δάκρυα αποφάσισε την επιστροφή του. Παντού όπου πήγαινε, ομολογούσε την πίστη στον Τριαδικό Θεό, έως το μαρτύριο του το1559.

Η μνήμη του τιμάται στις 8 Ιουνίου.

10. Ο Όσιος Θεόδωρος εκ Κορώνης :

Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη μεταξύ των ετών 870 – 890 μ.Χ. και πατρίδα του ήταν η Κορώνη. Ανατράφηκε στο Ναύπλιο, όπου χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Άργους Θεόδωρο. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Ρωμανού Α΄ Λεκαπηνού μετέβη στα Κύθηρα, όπου ασκήτεψε και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του.

Η μνήμη του τιμάται στις 12 Μαΐου.

11. Ο Όσιος Ιερόθεος ο Νέος ο Ιβηρίτης :

Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο Όσιος Ιερόθεος γεννήθηκε το 1686 μ.Χ. στην Καλαμάτα. Ασκήτευσε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, έκανε πολλά θαύματα και απεβίωσε ειρηνικά το 1745 μ.Χ.

Η μνήμη του τιμάται στις 13 Σεπτεμβρίου.

12. Ο Όσιος Λέων εν Μεθώνη :

Ο Όσιος Λέων ο εν Μεθώνη, γεννήθηκε στην Καλαβρία της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια Προσκυνηματικού ταξιδιού στους Αγίους Τόπους και καταβεβλημένος από την άσκηση, πέθανε εν πλω μόλις αντίκρυσε τη Μεθώνη, που από τον 4ο αιώνα μ.Χ. ήταν υποχρεωτικός ενδιάμεσος σταθμός των ταξιδιωτών από και προς τα Ιεροσόλυμα. Τότε οι ναύτες έθαψαν το άψυχο σώμα του στην παραλία της Μεθώνης.

Η μνήμη του τιμάται στις 12 Μαΐου.

 

[πηγή]

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. 13) Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ (1779 – 1803) Ο εκ Λιγουδίστης της Τριφυλίας και εν Τριπόλει της Πελοποννήσου μαρτυρικώς αθλήσας καλλίνικος και ένδοξος νεομάρτυς του Χριστού.
    14) Άγιος Αθανάσιος ο Νέος, ο Θαυματουργός επίσκοπος Χριστιανουπόλεως.
    Και αλλοι , υπαρχουν .Μην αναπαραγεται ειδησεις ημιτελης ή ανακριβεις. Ελέγχετε πρωτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button