Οικονομία

Γραμμή χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες η ρύθμιση των 12 δόσεων

Ειδικά για οφειλές έως 50.000 ευρώ, η «τακτοποίηση» έχει καταστεί μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία

Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι ακόμη και νοικοκυριά έχουν ανακαλύψει μια νέα «γραμμή χρηματοδότησης». Πρόκειται για τη ρύθμιση των 12 δόσεων. Βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις μπορούν να πάνε πιο πίσω με χαμηλό κόστος χρήματος. Φόρος εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ μπορούν να αποπληρωθούν σε έως και 12 δόσεις από την άνεση του γραφείου ή του καναπέ χωρίς να απαιτείται πλέον ούτε η οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη ούτε να γίνει επίσκεψη στην εφορία η οποία θα συνοδεύεται με ένα πακέτο δικαιολογητικών.

Ειδικά για οφειλές έως 50.000 ευρώ, η «τακτοποίηση» έχει καταστεί μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία. Κάθε φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να επιβαρυνθεί με ένα κόστος που φτάνει στο 5,86% σε ετήσια βάση και με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει τη ρευστότητά του. Η ανταπόκριση του κοινού στη νέα διαδικασία αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη.

Για παράδειγμα σε φορολογούμενο βεβαιώνεται οφειλή 1.000 ευρώ η οποία πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο φορολογούμενος είτε δεν διαθέτει τα 1.000 ευρώ, είτε δεν θέλει να θυσιάσει τη ρευστότητά του για να παραμείνει καθαρός στα μητρώα της εφορίας. Μέσα από την νέα πλατφόρμα, μπορεί να ζητήσει τη ρύθμιση της οφειλής σε 12 δόσεις, για την ακρίβεια σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις καθώς υπάρχει δυνατότητα να είναι και λιγότερες. Το σύστημα θα υπολογίσει τη δόση στα 86 ευρώ τον μήνα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες ενώ για τις υπόλοιπες δόσεις θα πρέπει να δοθεί πάγια εντολή μέσω τράπεζας. Έτσι, ο φορολογούμενος κερδίζει τη δυνατότητα να μην πληρώσει εφάπαξ το ποσό των 1.000 ευρώ και χάνει περίπου 32 ευρώ σε τόκους . Τόσο είναι το ονομαστικό επιτόκιο είναι 5,86% αλλά η διαδικασία αποπληρωμής είναι αντίστοιχη με ένα δάνειο: όσο περνούν οι μήνες, τόσο μειώνεται το κεφάλαιο που τοκίζεται και κατά συνέπεια και το ποσό των τόκων.

Θεωρητικά, ο νόμος της πάγιας ρύθμισης έχει φτιαχτεί γι’ αυτούς που αποδεικνύουν οικονομική αδυναμία εφάπαξ αποπληρωμής της βεβαιωμένης οφειλής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηλεκτρονική πλατφόρμα ζητάει ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται:

  • Το μηνιαίο εισόδημα.
  • Άλλες πάγιες οφειλές (όπως για παράδειγμα δόση δανείου).
  • Οι αριθμοί των τραπεζικών λογαριασμών που υπάρχουν στο όνομα του.
  • Ότι τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αναγραφεί κανονικά στην δήλωση Ε9.

Μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένες υπεύθυνες δηλώσεις αντιμετωπίζονται «χαλαρά» από τις φορολογικές αρχές οι οποίες δεν προχωρούν σε διασταύρωση των ποσών που αναγράφονται στην υπεύθυνη δήλωση με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Το πλαίσιο γίνεται αυστηρό μόνο για χρέη που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ καθώς γι’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί μέχρι και η προσκόμιση έκθεσης εκτιμητή για την αξία των ακινήτων.

Το σύστημα των 12 δόσεων α ισχύει πλέον και για τις βεβαιωμένες οφειλές και όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να μετατεθεί ακόμη και για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
  • Ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο, μπορεί να μετατεθεί ακόμη και για το καλοκαίρι του 2019.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button