Τοπικά Νέα

Γ. Μερκούρης: “Η έδρα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ ανήκει στην Κυπαρισσία και εδώ θα μείνει”

Η πορεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ – Δ.Ε.Υ.Α.Τριφυλίας και η τελευταία πράξη

Με την αριθ.190/2005 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Κυπαρισσίας ιδρύεται η Δημοτική ΕπιχείρησηΎδρευσης και Αποχέτευσης Κυπαρισσίας (Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ).Σύμφωνα με την αριθ. 11863 πράξη:Σύσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Κυπαρισσίας (ΦΕΚ 1449/21 – 10 – 2005 τ.β΄έδρα της επιχείρησης είναι ο Δήμος Κυπαρισσίας και ειδικότερα το Δημοτικό Διαμέρισμα Κυπαρισσίας (Ν.1069/1980 άρθρο 1 παρ.3) και περιοχή αρμοδιότητας η διοικητική περιφέρεια του Δήμου Κυπαρισσίας. Στην απόφαση σύστασης περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι σύστασης της ΔΕΥΑ – Κυπαρισσίας, η εκμετάλλευση, η περιουσία, τα έσοδα και η Διοίκηση.

Με την αριθ.255/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τροποποιείται η συστατική πράξη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κυπαρισσίας (Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ) του Δήμου Τριφυλίας ως προς την αλλαγή  επωνυμίας σε Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας (Δ.Ε.Υ.Α.Τ) και επεκτείνεται η αρμοδιότητα σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας (ΦΕΚ 3554/30 – 12 – 2014 τ.β΄).

Δεν διανοήθηκε κανένας να εγείρει θέμα μεταφοράς της έδρας της Επιχείρησης από την πόλη που την γέννησε, έθρεψε και μεγάλωσε. Υπάρχουν προβλήματα στη ΔΕΥΑΤ; και φυσικά υπάρχουν(οργανωτικά, οικονομικά) μπορούν όμως με σοβαρή συζήτηση να αρθούν οι όποιες δυσκολίες και δυσλειτουργίες.Δεν λύνει τα προβλήματα η μεταστέγαση αντίθετα τα οξύνει.Τα έξοδα της μετεγκατάστασης, τα οποία δεν γνωρίζουμε, θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης.Πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπρόσθετες υποχρεώσεις;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ κατά τα χρόνια λειτουργίας της από 1- 1- 2011 μέχρι 31 – 12 – 2014 προσέφερε υπηρεσίες σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Τριφυλίας  χωρίς να  είχε τα αναλογούντα έσοδα. Με την Αρ.266/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τροποποιείται η συστατική πράξη του Ν.Π.Ι.Δ με την επωνυμία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Τριφυλίας (Δ.Ε.Υ.Α.Τ) όσον αφορά το άρθρο 6 της συστατικής πράξης της Επιχείρησης που αφορά τη Διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα: το Ν.Π.Ι.Δ «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας» διοικείται από ενδεκαμελές (11) συμβούλιο το οποίο ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο (26951 Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου,Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου ΦΕΚ 4727 19 – 12 – 2019 τ.Β΄).Ούτε και σ΄αυτή τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαφάνηκαν προθέσεις για μεταστέγαση της έδρας της Επιχείρησης.Οι εργασίες,όμως, στη Δημοτική αίθουσα Φιλιατρών βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Τα Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου, με οριακή πλειοψηψηφία  δεκατριών (13) ψήφων θετικών, δώδεκα (12) αρνητικών και δύο (2) παρών αποφάσισε τη μεταστέγαση της Επιχείρησης από τη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών.Ένα σοβαρό θέμα ήρθε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα χωρίς δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων αφού λήφθηκε απόφαση με περιφορά. Ο λόγος μεταστέγασης σύμφωνα με τη λιτή εισήγηση είναι να μεταφερθεί η έδρα στο κέντρο του Δήμου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι νότιες περιοχές. Ας αναλογιστούμε όμως πόσα χιλιόμετρα χρειάζονται οι κάτοικοι των βορείων κοινοτήτων  να φτάσουν στη νέα έδρα; Πώς θα εξυπηρετούνται οι τραπεζικές συναλλαγές, όταν στην πόλη δε λειτουργεί τραπεζικό κατάστημα; Το σκεπτικό της απόφασης πάσχει, είναι ρηχό, δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη και άλλα απαραίτητα στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αίτημα μεταστέγασης.

Οι λόγοι μεταστέγασης είναι προφανείς, όπως προφανές ήταν και το αίτημα για οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΤ από το Δήμο με το ποσό των 348.000 ευρώ,που ήταν θέμα της οικονομικής επιτροπής και αναγκαστήκατε να το αποσύρετε.Σε επόμενη οικονομική επιτροπή το ποσό αυτό πληροφορούμαι ότι θα είναι μικρότερο.Γιατί άραγε;Τελικά ποιος προγραμματίζει και ποιος αποφασίζει;Από πότε θα ισχύσουν τα μειωμένα τιμολόγια που έχετε υποσχεθεί;

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια μιας μεθοδευμένης και κρυφής κίνησης από το Φθινόπωρο του 2019 που μετατράπηκε η μοναδική Δημοτική αίθουσα Φιλιατρών σε γραφεία.Εργασίες για τις οποίες τα αρμόδια όργανα δεν έχουν αποφασίσει και δεν είναι γνωστό το κόστος μετατροπής.

Μετά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο αναγγέλετε τη μεταφορά της Τεχνικής Υπηρεσίας στην Κυπαρισσία και τη λειτουργία ταμείων στις άλλες πόλεις αφήνοντας εξω την περιοχή Αυλώνος και Αετού.Οφείλατε να γνωρίζατε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε  εκεί υπηρεσία είσπραξης μεταβατικά.Και γιατί δεν το κάνετε με την υφιστάμενη κατάσταση; Όλα αυτά δείχνουν την προχειρότητα με την οποία ενεργήσατε και ενεργείτε.

Είχατε ηθική υποχρέωση να κοινωνήσετε τις προθέσεις σας με τους Δημοτικούς Συμβούλους της Κυπαρισσίας πριν φέρετε το θέμα για συζήτηση.Αντί αυτού ενεργήσατε αιφνιδιαστικά χωρίς καμιά προετοιμασία.Το θέμα αυτό προσβάλλει την πόλη και τους κατοίκους της Κυπαρισσίας και ας αφήσουν κατά μέρος τις δικαιολογίες οι συνεργάτες σας για ισόρροπη ανάπτυξη.Δεν πείθουν κανέναν.

Η τελευταία πράξη για τη μεταφορά της έδρας, δυστυχώς, παίχτηκε και με τη συμβολή Κυπαρίσσιων Δημοτικών Συμβούλων. Άλλων ως υπεύθυνων και άλλων ως συνυπεύθυνων.

Για όλα αυτά κριτής η τοπική κοινωνία.

Η έδρα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ ανήκει στην Κυπαρισσία και εδώ θα μείνει.

Γιάννης Μερκούρης

Δημοτικός  Σύμβουλος

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΡΙΦΥΛΙΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙΣ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥΣ. ΣΤΑΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button