Αγροτικά

Δάκος και τιμές κρατάνε σε επαγρύπνηση τους ελαιοπαραγωγούς

Στο επίκεντρο βρίσκεται αυτές τις ημέρες το ελαιόλαδο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τις τιμές του προϊόντος και τη δακοπροστασία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι για την τελευταία υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς αφενός οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το διάστημα που ακολουθεί, αφετέρου σε θεσμικό επίπεδο αναζητούνται λύσεις μέσω της ευφυούς γεωργίας.

Ήδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που οργάνωσε ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, με τους προϊσταμένους και των πέντε ΔΑΟΚ της περιφέρειας για το θέμα, με νέα συνάντηση να αναμένεται προς το τέλος του μήνα, ώστε να κατατεθούν προτάσεις που θα δίνουν απαντήσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Μάλιστα, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, έχει επιφορτιστεί με την υποχρέωση να παρουσιάσει τη δυνατότητα εφαρμογής μίας νέας διαδικασίας, στη σύσκεψη που θα ακολουθήσει. «Διανύουμε μια πολύ καλή χρονιά, με εκτίμηση παραγωγής που θα φθάσει τους 100.000-120.000 τόνους και από αυτούς η Μεσσηνία θα παραγάγει 60.000 τόνους με οξύτητα από 0,1 έως 0,2», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει, τονίζει πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην έγκαιρη έναρξη των προγραμμάτων, ώστε να έχουμε το προσωπικό και τις πιστώσεις που απαιτούνται για τη δακοκτονία έγκαιρα και με απλοποίηση των διαδικασιών που υπάρχουν. Κανονικά, οι κινήσεις του υπουργείου πρέπει να αρχίσουν από τώρα». Μιλώντας για την ευφυή γεωργία, ανέφερε πως «πλέον αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για τη σωστή παρακολούθηση, τη μείωση του κόστους, αλλά και την έγκαιρη διόρθωση των όποιων αστοχιών καταγραφούν».

Επαγρύπνηση

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής διαρκή παρακολούθηση του δάκου. «Οι ψεκασμοί τελείωσαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι τελευταίες δακοσυλλήψεις από το δίκτυο παγίδων που είχε αναρτηθεί σε όλη την περιφέρεια δείχνουν αυξημένα ποσοστά από το τέλος Οκτώβρη και μετά, σε κάποιες παραλιακές περιοχές. Από εδώ και πέρα, την ευθύνη αντιμετώπισης του δάκου την αναλαμβάνουν οι παραγωγοί», τονίζει.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, οι παραγωγοί οφείλουν πλέον, σε περίπτωση που διαπιστώσουν δακοπροσβολές πάνω από 3%-5%, να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα δικά τους μέσα, προσέχοντας τα σκευάσματα να είναι εγκεκριμένα για την ελιά. Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, «όσοι παραγωγοί μπουν στη διαδικασία να ραντίσουν, οφείλουν να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια το χρονικό διάστημα μεταξύ της επέμβασης και της συγκομιδής, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρουσίασης υπολειμμάτων». Σχετικά με το γλοιοσπόριο, ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι «σε περιοχές όπου οι συνθήκες ευνοούν το γλοιοσπόριο, λόγω αυξημένης υγρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι στους ελέγχους που κάναμε την άνοιξη είχαν εμφανισθεί άνθη που είχαν προσβληθεί, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα προγράμματα ψεκασμών που έπρεπε να είχαν γίνει».

Προβληματίζουν στην Ερμιόνη οι τιμές

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί της Ερμιονίδας, όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Κοροντίνης, γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Θερμασία Δήμητρα», «αν και έχουμε μία καλή χρονιά όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα, μας προβληματίζει η μεγάλη ψαλίδα που έχει ανοίξει στις τιμές πώλησης.

Αυτήν τη στιγμή, άλλοι πουλάνε με 4,20, άλλοι με 2,90. Δεν βρίσκουμε άκρη και αυτό δεν μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι τιμές, αφού ο καθένας φέτος πουλάει σε ιδιώτες όσο θέλει».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button