Τοπικά Νέα

Δήμος Τριφυλίας: Η ανάληψη αντιδημαρχιών από τη δήθεν αντιπολίτευση

Tου Δημήτρη Α. Δριμή,

δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας’”

 

Ολοκληρώθηκε, με την τελευταία ανάθεση αντιδημαρχιών, αυτό που ήταν από καιρό γνωστό. Η συνεργασία των παρατάξεων Ανδρινόπουλου και Παναγιωτοπούλου με την παράταξη του Δημάρχου. Μέλη των παρατάξεων έχουν ήδη αναλάβει συγκεκριμένα πόστα. Ο κ. Ανδρινόπουλος άμισθος εντεταλμένος σύμβουλος Γαργαλιάνων με αρμοδιότητες αντιδημάρχου, ο δημοτικός του σύμβουλος κ. Κουτρουμπής αντιδήμαρχος, η δημοτική του σύμβουλος κ. Καμπύλη – Ανδρινοπούλου Πρόεδρος στο «Φορέα Κοινωνικής προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού Τριφυλίας», η κα Παναγιωτοπούλου αντιδήμαρχος, η δημοτική της σύμβουλος κ. Πανουσιοπούλου μέλος επιτροπών και νομικών προσώπων και ο δημοτικός της σύμβουλος και γραμματέας του Δ.Σ. κ. Αντωνόπουλος μέλος επιτροπών και νομικών προσώπων.

Είναι θεμιτό να υπάρχουν συγκλίσεις και δημόσιες προγραμματικές συμφωνίες παρατάξεων και προσώπων, ώστε να δημιουργούνται δημοτικές πλειοψηφίες. Γνωρίζουμε, ακόμα, τη δύναμη που ασκεί η Κίρκη της εξουσίας και κατανοούμε την επιθυμία δημοτικών συμβούλων να μετέχουν στο σύστημα διοίκησης του δήμου.

Η συμμετοχή, όμως, στη διοίκηση του δήμου δεν είναι ρεσάλτο χωρίς αρχές. Οι παρατάξεις και τα πρόσωπα, που αποτελούν μέρος της πλειοψηφίας οφείλουν να αναλάβουν δημόσια την ευθύνη της επιλογής τους. Επέλεξαν και ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν στη διοίκηση του δήμου. Είναι δικαίωμά τους. Το δικαίωμα όμως αυτό συνοδεύεται και από υποχρέωση. Οφείλουν να πράξουν το αυτονόητο. Να παραιτηθούν άμεσα από όλες τις θέσεις που κατέχουν ως αντιπολίτευση. Αποτελούν πλέον μέρος της πλειοψηφίας και έτσι κρίνονται και θα κριθούν από τους πολίτες.

Ο ρόλος της μειοψηφίας και της αντιπολίτευση είναι δομικό στοιχείο της δημοκρατίας. Το ίδιο και της πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση είναι εχέγγυο ελέγχου και δημοκρατίας. Είναι θεσμικό αντίβαρο και φραγμός στην παντοδυναμία και πιθανή αυθαιρεσία  της εκάστοτε πλειοψηφίας και δεν πρέπει να αλλοιώνεται και εκφυλίζεται ο διακριτός θεσμικός της ρόλος.

Οι συνεργαζόμενες με το δήμαρχο παρατάξεις δεν μπορούν να υπηρετούν δύο αφεντάδες. Από τη μια να παριστάνουν την αντιπολίτευση και από την άλλη να ασκούν διοίκηση, κατ` εντολή του δημάρχου και να συμμετέχουν στα ταμεία της εξουσίας. Δεν είναι θεμιτό και κοινωνικά αποδεκτό από τη μια να είσαι αντιδήμαρχος ή πρόεδρος φορέα με δοτή, από το δήμαρχο εξουσία και από την άλλη να συμμετέχεις ως δήθεν αντιπολίτευση στις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα του δήμου, για να ελέγχεις δήθεν τη διοίκηση. Πρόκειται για σύγχυση ρόλων στην καλύτερη περίπτωση, πέρα από το προκλητικό και κωμικό του πράγματος.

Τέτοιες συμπεριφορές τραυματίζουν την αυτοδιοίκηση και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Ευτελίζουν το θεσμό της αυτοδιοίκησης στα πρόσωπα των νέων καθώς παραπέμπουν σε συναλλαγές για την κατάληψη έμμισθων θέσεων και δη αντιδημαρχιών και όχι σε προγραμματικές συμφωνίες. Υποτιμούν τους πολίτες, παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα των νόμων καθώς και την ουσία της Δημοκρατίας, που απαιτεί διακριτές πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Υ.Γ. «…. Όταν λοιπόν ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην παράταξη του δημάρχου να έχει την πλειοψηφία και ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η παράταξη του δημάρχου θα συνεργαστεί και με άλλες παρατάξεις, αυτές θα πρέπει να προσμετρώνται στην πλειοψηφία. Το να παριστάνουν στις επιτροπές τη μειοψηφία είναι τουλάχιστον κουτοπόνηρο. ….», Γ. Παναγόπουλος, εφ. “Ελευθερία”, 3/9/2019.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button