ΑφιερώματαΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Δείτε ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Μεσσηνίας… τόπος ηρωικής θυσίας! [εικόνες]

Στο δυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, μέσα στην υπέροχη φύση της μεσσηνιακής γης, στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας, σε απόσταση περίπου 28 χλμ. από τις ακτές του Ιονίου, το Μανιάκι είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού.

Γνωστό και ως Υψηλή Ράχη, υπάγεται στο Δήμο Πύλου- Νέστορος και ακολουθεί και αυτό την ένδοξη ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Αναφορές στο χωριό με διάφορα ονόματα όπως «Υψηλή Ράχη» ή «Ψηλή Ράχη», το «Μανιάκι» ή «του Μανιάκη» γίνονται ήδη από από την εποχή της Ενετοκρατίας, ενώ κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου.

Ωστόσο, αυτό για το οποίο είναι περισσότερο γνωστό το χωριό δεν είναι άλλο από την ιστορική μάχη που έλαβε χώρα εδώ στις 20 Μαΐου του 1825 μεταξύ των ελλήνων αγωνιστών υπό την αρχηγεία του Παπαφλέσσα -από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς του 1821, αλλά και μέλος της Φιλικής Εταιρείας- και τον αιγυπτιακό στρατό του Ιμπραήμ Πασά. Η μάχη έληξε με την ήττα των Ελλήνων και το θάνατο σημαντικών οπλαρχηγών του έθνους, ανάμεσα στους οποίους και ο Παπαφλέσσας.

Στα όσα σήμερα αξίζει να παρατηρήσει κανείς από κοντά στον ιστορικό οικισμό, εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια, ο ανδριάντας του Παπαφλέσσα και η εκκλησία της Ανάστασης του Χριστού όπου φυλάσσονται τα οστά των επαναστατών που θυσιάστηκαν στη μάχη του 1825. Σε απόσταση 3,5 περίπου χλμ. από το χωριό βρίσκεται και το Μνημείο της Μάχης του Μανιακίου προς τιμήν των αγωνιστών που έπεσαν κατά τη διάρκεια της μάχης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button