Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Δείτε ποιο χωριό ήταν το … «μικρό Άγιο Όρος» της Μεσσηνίας!

Το χωριό Σελλά στην Τριφυλία, περίπου 3 αιώνες πριν, είχε στην ευρύτερη περιοχή του πάνω από 20 εκκλησίες, αριθμός αξιοθαύμαστος αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του και τον αριθμό των κατοίκων του.

Από τα Γενικά Αρχεία (Γκριμάνι) Βενετίας, όπως δημοσιεύθηκαν στην «Τριφυλιακή Εστία» στο τεύχος 35/1980 από τον αείμνηστο ιστοριοδίφη Σωτήρη Αθανασιάδη, που καταγόταν από τα Φιλιατρά, φαίνεται πως το 1967, όπου έγινε αυτή η καταγραφή, το χωριό Σελλά είχε τις παρακάτω εκκλησίες:

Στο σύνολο, είκοσι-πέντε (25) εκκλησίες. Ένα ολόκληρο χωριό θα μπορούσαν να φτιάξουν αυτές οι εκκλησίες και να έχει κανείς την εντύπωση πως βρίσκεται στο Άγιο Όρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την τότε απογραφή, το 1689 το χωριό Σελλά, όπου και άνηκε στην επαρχία Αρκαδιάς, είχες 35 κατοίκους (14 άνδρες, 13 γυναίκες, 4 αγόρια και 4 κορίτσια). Το 1700, όπου άνηκε στην επαρχία Αρκαδιάς, είχε 19 οικογένειες και 82 κατοίκους, σύμφωνα με τον Δημήτριο Γρηγ. Μουγγό στο «Τα κοντοβούνια στην επανάσταση του 1821».

Αυτά τα σημαντικά στοιχεία δείχνουν πως η πίστη των χριστιανών στο χωριό μας ήταν βαθιά ριζωμένη και την εκδήλωναν με το χτίσιμο τόσων πολλών εκκλησιών. Και ακόμα από τα στοιχεία αυτά βγαίνει κι άλλο συμπέρασμα. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν πολλές από τις εκκλησίες αυτές κατά καιρούς και οι χριστιανοί δεν είχαν την δύναμη ή δε τους επέτρεπαν να τις ξαναφτιάξουν. Σημαντικό είναι και το στοιχείο που μας δίνει ο κατάλογος αυτός για το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα που υπήρχε τότε και υπήρχε έως και σήμερα. Το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα όπως φαίνεται από τη καταγραφή υπήρχε εκεί από τον 17ο αιώνα όπως και της Παναγίας.

 

Exit mobile version