Αγροτικά

Δεδομένη η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ,πίεση από μεγάλα ΚΥΔ για να μην χάσουν πελάτες

Οι πρώτοι που πιέζουν για την παράταση της προθεσμίας είναι τα λεγόμενα μεγάλα ΚΥΔ με τις πολλές χιλιάδες δηλώσεις, που δυσκολεύονται, όπως είναι φυσικό, να ανταποκριθούν με ευχέρεια στον όγκο δουλειάς που έχουν να εκπληρώσουν.

Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες ήδη τα εν λόγω Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, εκτός από το άνοιγμα κωδικών, δεσμεύουν πρωτόκολλο υποβολής των δηλώσεων, έτσι ώστε να έχουν στη συνέχεια κάποιο χρόνο για την ολοκλήρωση.

Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι με τα νέα δεδομένα, η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου κατάθεσης έχει δυσκολέψει – και καλώς βέβαια- κάτι που σημαίνει ότι και πάλι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για την περαιτέρω επεξεργασία των δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων παραγωγοί, προσέρχονται μαζικά τις τελευταίες ημέρες στα ΚΥΔ, δημιουργώντας συνωστισμό και αναστάτωση.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τις αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων, μια διαδικασία η οποία άνοιξε -τουλάχιστον με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου- μόλις το απόγευμα της Τετάρτης και για την οποία δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις μεταβιβάσεις έχει ως ακολούθως:

«Τίθεται από σήμερα Τετάρτη το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε λειτουργία, η εφαρμογή, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Για το τρέχον έτος, 2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης ορίζεται η 25/07/2022. Η τροποποίηση οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης θα γίνεται δεκτή, εφόσον υποβληθούν στη διαδικτυακή εφαρμογή έως την 1η Αυγούστου 2022. Θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».Η σχετική λεπτομερής ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:«Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2022 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Καταχώριση της αίτησης
  • Εκτύπωση του υποδείγματος
  • Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
  • Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια αρχή
  • Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά
  • Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
  • Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2021) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.

3. Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

4. Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2022.

5. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 25/07/2022) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2022.

6. Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2022 θα αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησής τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2022.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  • Η αξία των ΔΒΕ δεν είναι οριστική. Η αξία των ΔΒΕ οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους αλλά και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. ΕΕ 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των ΔΒΕ.
  • Σε περίπτωση που ο αποδέκτης μεταβίβασης δεν είναι πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται να υποβάλλονται μαζί με την αίτηση μεταβίβασης και τα εκάστοτε σε ισχύ παραστατικά, με τα οποία αποδεικνύεται η μόνιμη και νόμιμη εγκατάσταση του στην ελληνική επικράτεια (άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ή εναλλακτικά όσες άδειες παρέχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή σε επιχειρηματική δραστηριότητα). Άδειες διαμονής που παρέχουν πρόσβαση στη μισθωτή ή στην εξαρτημένη εργασία δεν γίνονται αποδεκτές».

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button