Κόσμος

Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα. Οργή για τα εγκαίνια της πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν κατά μήκος των συνόρων με την Γάζα, ενόψει των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι οκτώ παιδιά κάτω των 16 ετών. Οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον σε 900, 450 εκ των οποίων τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών στους 2.200.

Τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ύστερα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, μετατράπηκαν σε μακελειό, έχοντας προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

Ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Στις κινητοποίησεις συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυρολοβολούσαν διαδηλωτές, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν σοβαρά και δημοσιογράφοι.

Ενθουσιασμένοι Τραμπ και Νετανιάχου

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι «Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας».

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια “ιστορική ημέρα” ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑγια το “θάρρος” του να μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος “έγραψε ιστορία”, είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. “Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε”, τόνισε. “Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας” συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ “αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Διεθνής ανησυχίες για “ντόμινο” εξελίξεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Παλαιστινιακών Εδαφών στη Νέα Υόρκη.

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζαπρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter. «Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, αλλά και η Μόσχα, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός και ανησυχία για την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών στη Γάζα

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας:

«Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».

news247

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button