ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Δεν θα γίνει φέτος το Παζάρι αντικών στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας – Ευθύνες στο δήμο καταλογίζει η κα. Τζίμα Ιμιρζιάδη

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ


Αποσύρθηκε από τη διοργάνωση του παζαριού αντικών στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» – Νέα γκάφα του Δήμου Τριφυλίας με τον τουριστικό οδηγό.

Με επιστολή της η κα. Τζίμα Ιμιρζιάδη, πρόεδρος του ΔΣ της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», καυτηριάζει το γεγονός πως ο δήμος Τριφυλίας δεν έχει δωσει τη δέουσα σημασία στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, ενώ καυτηριάζει το γεγονός πως ο δήμος Τριφυλίας δεν συμπεριέλαβε στον τουριστικό οδηγό το πολύ γνωστό Παζάρι Αντικών που γίνεται στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Η επικοινωνία μας αυτή αφορά στη διοργάνωση «Παζάρι αντικών»,  το οποίο ο Νίκος Ιμιρζιάδης και εγώ εμπνευστήκαμε και  υλοποιούμε 13 συνεχή χρόνια με δικά μας μέσα (πόρους, προσωπική εργασία, πολύτιμο προσωπικό χρόνο) και φυσικά με τη βοήθεια του Δήμου. Είναι γνωστό ότι το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας»  στοχεύει στη διαφύλαξη της Παλιάς Πόλης, η οποία αποτελεί μνημείο μοναδικό και για αυτό άλλωστε είναι πολλαπλώς κηρυγμένη και χαρακτηρισμένη  από το ΥΠΠΟ. Επίσης, πιστεύουμε ότι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για όλη την περιοχή και όχι απειλή για την  κάτω πόλη και τις γύρω περιοχές.

Επινοήσαμε το παζάρι με τις αντίκες, επειδή πιστεύαμε ότι μπορούσε να εκπληρώσει  δύο από τους στόχους που είχαμε θέσει.

Ο πρώτος στόχος ήταν να φέρουμε την Παλιά Πόλη στο προσκήνιο και να την κάνουμε γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο και διατηρητέο οικισμό. Έναν οικισμό που χρειάζεται προστασία και φροντίδα από την πολιτεία και  να μην  αφεθεί  στη φθορά του χρόνου και της αλόγιστης, ανθρώπινης παρέμβασης. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.  Μετά από  πολλά χρόνια προσπάθειας αναδείξαμε το παζάρι ως θεσμό μακράς πνοής (13 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας), πανελλήνιας εμβέλειας, χαμηλού προϋπολογισμού και υψηλής απόδοσης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με όλες τις εξωστρεφείς δράσεις μας, δημοσιεύματα, εκδόσεις, αφιερώματα, εκθέσεις κλπ. και με πυρήνα της επικοινωνίας μας το παζάρι αντικών, πετύχαμε μια πρωτοφανή αναγνωρισιμότητα  της Κυπαρισσίας στο πανελλήνιο. Συνεχείς αναφορές και αφιερώματα για την Παλιά Πόλη στα ηλεκτρονικά και συμβατικά ΜΜΕ είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ήδη η Παλιά Πόλη έγινε ταξιδιωτικός και εκδρομικός προορισμός με αποτέλεσμα   να ανθίσει, μια   νεανική, ποιοτική επιχειρηματικότητα που βοηθάει στην εικόνα και την προστασία του οικισμού. Οι ίδιοι επιχειρηματίες θα είναι οι φύλακες της διατήρησης της φυσιογνωμίας της Παλιάς Πόλης αφού αυτή  είναι και ο λόγος της επαγγελματικής ευημερίας και ύπαρξής τους.

Ο δεύτερος στόχος μας ήταν και είναι να δημιουργήσουμε θετική αντίδραση του Δήμου ώστε η απαξίωση της Παλιάς Πόλης να μετατραπεί σε μια ενεργή, επενδυτική, δημόσια/δημοτική παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα. Αυτό όμως δεν έχει επιτευχθεί, το παζάρι δεν αποτελεί για το Δήμο εργαλείο προβολής της Κυπαρισσίας, δεν το συμπεριλαμβάνει στον ετήσιο τουριστικό οδηγό που εκδίδει, παρά το γεγονός ότι είναι η πιο εξωστρεφής και αποτελεσματική εκδήλωση της πόλης. Οι επισκέπτες του παζαριού υπολογίζονται κάθε χρόνο περίπου στις 8.000.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ενώ ο πρώτος στόχος μας  έχει επιτευχθεί,  ο δεύτερος παραμένει ανεκπλήρωτος. Η επισκεψιμότητα της Παλιάς Πόλης  έχει απογειωθεί   και ως εκ τούτου έχουν δημιουργηθεί  ασφυκτικά, επείγοντα και λειτουργικά προβλήματα, ο Δήμος, όμως, δεν έχει δώσει ακόμα  τις λύσεις που απαιτούνται από μια τέτοια εξέλιξη.

Αυτό το καλοκαίρι η γκρεμισμένη μάντρα στην πλατεία της Παλιάς Πόλης που είναι στην κεφαλή του παζαριού, ορατή από κάθε επισκέπτη, η έλλειψη (λόγω μη αδειοδότησης και μη λύσης του προβλήματος πλατεία ή δρόμος) ικανών τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία από τα οποία εξυπηρετούνται οι χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού και του παζαριού, η έλλειψη χωροταξίας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και parking, καθιστούν την διακίνηση και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών αδύνατη και την όψη της πόλης κακή. Είναι αυτονόητο ότι όπως και στο σπίτι μας δεν προσκαλούμε κόσμο όταν υπάρχουν δυσκολίες φιλοξενίας (αναστάτωση, έλλειψη χώρου κλπ.) έτσι και στην Παλιά Πόλη δεν μπορούμε να καλέσουμε κόσμο όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις φιλοξενίας και ευχάριστης διαμονής.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν φαίνεται ότι η Παλιά Πόλη μπορεί να αντέξει την επιπλέον αύξηση της επισκεψιμότητας του παζαριού και για αυτούς τους λόγους το «Πρόγραμμα» αποσύρεται από τη φετινή διοργάνωσή του και θα κατευθύνει τη δράση του σε άλλους τομείς με εναλλακτικούς τρόπους.

Οι Δημοτικές αρχές, τόσα χρόνια, έχουν εγκαταλείψει την Παλιά Πόλη στην τύχη της, έχουν χάσει όλες τις ευκαιρίες για επιδοτούμενα έργα συντήρησης και ανάπλασης  (ο κατάλογος είναι μεγάλος), έχουν δεχτεί ακόμα και την απαξίωση της Αγίας Τριάδας. Επίσης, έχουν αγνοήσει τις εξελίξεις και την επιθυμία των κατοίκων όλης της Κυπαρισσίας για μια αξιοπρεπή εμφάνιση της Παλιάς Πόλης. Δεν έχουν περιλάβει ποτέ στους προϋπολογισμούς τους έργα στην Παλιά Πόλη. Έχουν αγνοήσει τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης που μόνοι και χωρίς κατεύθυνση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καλοπροαίρετα και θετικά τις αλλαγές που συντελούνται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Ελπίζαμε, φέτος, με το σχέδιο του Δήμου για ανάπλαση της πλατείας  και την ύπαρξη πόρων για αυτό ότι κάτι άρχισε να αλλάζει στην μακροχρόνια απαξίωση της Παλιάς Πόλης. Δυστυχώς, απογοητευτήκαμε.

Ελπίζουμε ο Δήμος να εκλάβει την παρούσα επιστολή όχι ως καταγγελία, αλλά ως παράπονο και διεκδίκηση μιας ομάδας ανθρώπων που αγαπούν την Παλιά Πόλη, που εργάζονται και προσπαθούν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν για τη διαφύλαξη, την ανάδειξη και την αξιοποίησή της ως πυλώνα ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,

Τζίμα Ιμιρζιάδη

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button