Αγροτικά

Δεν θα υπάρξει δεύτερη πληρωμή για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες

Η πίστωση για την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Το ποσό ανερχόταν στα 70 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν μόνο οι κατά επάγγελμα αγρότες και όχι οι ετεροεπαγγελματίες.

Σε αυτή την πληρωμή, όπως έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο, υπήρχαν προβλήματα και πολλοί παραγωγοί δεν βρήκαν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους επειδή δεν είχαν κάνει εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών.

Στη συνέχεια δόθηκε προθεσμία για εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών για να πληρωθούν την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου όσοι δεν είχαν εισπράξει χρήματα στην πληρωμή του Αυγούστου.

Υπογράφηκε ΚΥΑ με την οποία οι αγρότες που εγγράφηκαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τις 30 Οκτωβρίου 2022 εντάσσονται στους δικαιούχους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, δικαιούχοι «είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2021 και 2022, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30η Οκτωβρίου 2022 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ μιλώντας στη Βουλή είχε αναφέρει ότι μετά την πληρωμή του Αυγούστου θα υπάρξει και δεύτερη πληρωμή. Όμως, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν υπάρχει σχεδιασμός για δεύτερη πληρωμή. Η μόνη πληρωμή που θα γίνει θα αφορά όσους δεν κατάφεραν να πληρωθούν τον Αύγουστο. Ουσιαστικά με αυτή την πληρωμή οι αγρότες πήραν ψίχουλα και άδικα περίμεναν τόσο καιρό περισσότερα χρήματα.

Από τη Δευτέρα (5/12) η ΕΕ έχει επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Ένα βασικό ερώτημα είναι, αν το εμπάργκο θα προκαλέσει άνοδο των τιμών στα καύσιμα, κάτι που θα το βρουν οι αγρότες που θα γεμίσουν τα τρακτέρ τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button