Κόσμος

Δεν πείθει ο Μπιλ Γκέιτς για τα κίνητρα που τον ώθησαν στη συγκέντρωση της αγροτικής γης

Ο κροίσος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είναι ούτως ή άλλως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του πλανήτη. Από τη μία, οι προφητικές δηλώσεις που φωτογράφιζαν την πανδημία COVID-19 προ του ξεσπάσματός της και οι κατηγορίες των συνωμοσιολόγων περί ανάμειξής του στην πρόκληση της υγειονομικής κρίσης. Από την άλλη, ο πακτωλός χορηγιών σε φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παγκόσμια ανταπόκριση στην πανδημία και η χρηματοδότηση της διανομής του εμβολίου σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πριν από μερικές ημέρες, ο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο συγκέντρωσε ξανά τα βλέμματα, με αφορμή τις απαντήσεις που κλήθηκε να δώσει σχετικά με μια άλλη δραστηριότητά του: τις αγορές αγροτικής γης, που έχουν καταστήσει αθόρυβα εκείνον και τη σύζυγό του ως τους μεγαλύτερους ιδιώτες γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, με κάτι περισσότερο από 979.000 στρέμματα στην κατοχή τους. Για άλλη μια φορά, οι εξηγήσεις του κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες ήταν.

«Ο επενδυτικός μου όμιλος επέλεξε να το κάνει αυτό. Δεν είναι μια δραστηριότητα που συνδέεται με το κλίμα», δήλωσε ο Γκέιτς σε διαδικτυακό event ερωταπαντήσεων στην πλατφόρμα Reddit, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή».

Λίγο αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος φάνηκε να αντικρούει τον ίδιο του τον εαυτό. «Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει την κλιματική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει ήδη», τόνισε.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, ο Γκέιτς επέμεινε στη σύνδεση της γεωργίας με το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Δεν είναι σαφές πόσο φθηνά μπορούν να είναι τα βιοκαύσιμα, αλλά αν είναι φθηνά αυτό μπορεί να λύσει το πρόβλημα των εκπομπών των αερομεταφορών και των βαρέων οχημάτων», εξήγησε ο ίδιος.

Συμπέρασμα; Παρότι αρχικά ο Γκέιτς προσπάθησε να πείσει ότι οι επενδύσεις του στην αγροτική γη οφείλονται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια, η ρητορική του δείχνει ότι ο ίδιος τις αντιμετωπίζει ως μοχλό για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής ατζέντας του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button