Πολιτική

Δεν τα «βρήκαν» για τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκης – Γεννηματά – Τσίπρας: Μην προχωρήσεις την αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ

Σε δεύτερο πλάνο έμεινε το θέμα του Προέδου της Δημοκρατίας, στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις με την Τουρκία λέγοντας: «Εξέφρασα στον πρωθυπουργό την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης από τον κ. Μητσοτάκη «να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των f35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση. Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» είπε. 

Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα και όπως είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς μετά το τέλος της, αν συζήτησαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις», ενώ για το τι πιθανότητες υπάρχουν να επαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι «θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές αντιδράσεις».

Για τον δε εκλογικό νόμο είπε: «Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».

Επανέλαβε δε τα περί «καλλιστείων για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας: «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στις 12:00. 

Η συνάντηση άρχισε με χιούμορ. Ο κ. Τσίπρας, αφού ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν συνήλθε από το ταξίδι στην Ουάσινγκτον και του είπε: Πρέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.

«Πίνω πολύ νερό» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με Γεννηματά

Δεν συμφώνησαν για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Γεννηματά, όπως έγινε γνωστό απο κύκλους του ΚΙΝΑΛ.

Ο Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση, φέρεται να έδωσε την πρόταση της ΝΔ και η κυρία Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο.

«Συμφώνησαν ότι διαφωνούν» λένε συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button