Αγροτικά

Δεν φτιάχνουμε το καλύτερο ελαιόλαδο αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε…

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής εξέτασης φρέσκων ελαιολάδων από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, τα οποία παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του 5ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας. Τα περισσότερα από τα 12 δείγματα που δοκιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν ήταν έξω από την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ενώ μερικά είχαν τόσο σοβαρά ελαττώματα ώστε κρίθηκαν ακόμη και ακατάλληλα για βρώση. Ωστόσο, οι ομιλητές στην εκδήλωση τόνισαν ότι τα λάδια της Μεσσηνίας μπορούν να είναι μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, αρκεί οι παραγωγοί, οι ελαιοτριβείς και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να ασχοληθούν με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, με πιο πολλή προσοχή και σοβαρότητα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Γιώργου Κουτέλα ότι “ο παραγωγός του Σαββατοκύριακου έχει τελειώσει” και ακόμη ότι ο παραγωγός, αν θέλει να συνεχίσει να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τις ελιές του, θα πρέπει να αρχίσει να τις φροντίζει όπως τους χρειάζεται…

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις υπέροχες ανακοινώσεις της Κέλλυς Μπουκέα, κλινική διαιτολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων ελαιολάδων, τονίζοντας ότι πολλές μελέτες έχουν πλέον αποδείξει ότι μερικά λάδια θεραπεύουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες και προστατεύουν τη υγεία γενικότερα.

Στη συνέχεια ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Ανδρέας Κρασσακόπουλος, μίλησε κυρίως για τα φετινά μεγάλα προβλήματα με το δάκο. Αναγνώρισε ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και από την ομιλία του προέκυψε ότι η ευθύνη επιμερίζεται λίγο πολύ σε όλες τις πλευρές. Στο κράτος, η γραφειοκρατία του οποίου δεν μπορεί να παρακολουθήσει σε άμεσο χρόνο τις λειτουργίες της φύσης, στους παραγωγούς που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κρατήσει σε σοβαρή δραστηριότητα τους συνεταιρισμούς τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν με καλά αποτελέσματα στη πρόγραμμα της δακοκτονίας, στην κλιματική αλλαγή η οποία αλλάζει κάποια δεδομένα. Σε ό,τι αφορά τη νέα ελαιοκομική περίοδο ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας σημείωσε πως η Υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα δακοκτονίας και αναμένει τις ενέργειες του υπουργείου.

Ο Τάκης Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από την πλευρά του τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί ο δάκος της ελιάς, αρκεί να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες. Όπως σημείωσε, υπάρχουν δεδομένα από δορυφόρους, που παρέχονται ελεύθερα, τα οποία μπορούν να αξιοποιούνται για να προσδιορίζεται πότε είναι η κρίσιμη στιγμή για τους ψεκασμούς κατά του δάκου σε κάθε περιοχή, ψεκασμοί που ανέφερε ότι μπορούν να γίνονται με χειρουργικό τρόπο, με drones. Επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα η αύξηση της θερμοκρασίας θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία.

Στη συνέχεια ο Κώστας Λύρης, γεωπόνος, σύμβουλος επιχειρήσεων, ειδικός σε θέματα ελαιολάδου, γευσιγνώστης, παρουσίασε κακές πρακτικές στους ελαιώνες, στη συγκομιδή, στα ελαιοτριβεία, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εάν οι παραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελαιοκομία εφαρμόσουν τις ορθές πρακτικές, τότε το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας θα είναι αναμφισβήτητα μέσα στα καλύτερα του κόσμου.

Τέλος, ο Γιώργος Κουτέλας, γευσιγνώστης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, συνιδρυτής του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης φετινών ελαιολάδων, τα οποία ήταν απογοητευτικά. Μάλιστα το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα λάδια αυτά και αντιλήφθηκε τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Κουτέλας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας “Ανέλιξη”, η οποία συνεργάζεται με τον διοργανωτή του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, που είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι της ελαιοκομίας να συναντιούνται σε εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη,  να συζητούν για τα προβλήματα, να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

Σημειώνεται τέλος ότι η αίθουσα γέμισε από κόσμο, ακόμη και όρθιους, ενδιαφέρον που δείχνει την ανάγκη ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα μετά την πάρα πολύ δύσκολη και κακή φετινή ελαιοκομική χρονιά.

Στ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button