Αγροτικά

Δεύτερο χτύπημα Trump στην ελιά

Νέους δασμούς της τάξης του 17,13% αυτή τη φορά, επιπλέον του 4,47% (κατά μ.ο.) που είχε επιβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αποφάσισαν να επιβάλουν οι αμερικανικές αρχές στις εισαγωγές της μαύρης ελιάς από την Ισπανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ισπανικές μαύρες ελιές (οξειδωμένες), με τους νέους “αντισταθμιστικούς” δασμούς και το φόρο 5,5% θα εισάγονται με επιβάρυνση της τάξης του 25%.

Χτύπημα στις ισπανικές επιχειρήσεις και… εναλλακτικές
Όπως αναφέρουν στα ισπανικά ΜΜΕ (πρακτρορείο EFE) πηγές της ισπανικής Ένωσης Επιχειρήσεων Τυποποίησης Επιτραπέζιας Ελιάς (Asemesa), η αμερικανική πίεση εναντίον των Ισπανών είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 7% του τζίρου για το 2017. Ακόμα, το ισπανικό πόρταλ hoy.es αναφέρει ότι οι ισπανικές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να διοχετεύσουν περισσότερο καρπό στην παραγωγή πράσινης ελιάς.

Οι πηγές της Asemesa, αναφέρουν ότι αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πάρει πίσω τα μέτρα, “θα χαθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών. Δε θα συμβεί αυτό άμεσα, αλλά 35 εκατομμύρια κιλά κινδυνεύουν να χαθούν”.

Η αντίδραση των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων
Οι πανευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτών και συνεταιρισμών Copa και Cogeca καταδικάζουν την πρόσφατη εξέλιξη και τη χαρακτηρίζουν ως ξεκάθαρο δείγμα πολιτικής προστατευτισμού.

Ο γενικός γραμματέας των Copa – Cogeca, κ. Pekka Pesonen ανέφερε σε δήλωσή του “Είμαστε αποαγοητευμένοι από αυτή την απόφαση. Είναι αδικαιολόγητη και δυσανάλογη και στρέφεται εναντίον των κοινών μας συμφερόντων, που είναι η οικοδόμηση καλών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ”.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button