Ελλάδα

Δημοσκοπήσεις: Τι λένε οι πολίτες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – Που αποδίδουν ευθύνες για την ύπαρξη αρνητών

Μια διαφορετική εικόνα για την αποτίμηση των πολιτών σε σχέση με τους εμβολιασμούς και την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τις περισσότερες έρευνες της κοινής γνώμης δίνει η πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis για την Αυγή της Κυριακής που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18 έως τις 24 Ιουνίου.

Στη συγκεκριμένη έρευνα καταγράφεται απαισιοδοξία και μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Ευθύνες στις αρχές για το AstraZeneca

Το 48% των πολιτών θεωρούν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 35% απαντάει πως η Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, τα έχει πάει χειρότερα σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει πριν από τις εκλογές, με ένα 31% να θεωρεί πως δεν τα έχει πάει ούτε χειρότερα ούτε καλύτερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων καταλογίζει στην κυβέρνηση και στην Πολιτεία την ευθύνη για την ενίσχυση των αντιεμβολιαστών και των επιφυλάξεων για τα εμβόλια.

Ειδικότερα, το 72% θεωρεί ότι ο χειρισμός του θέματος των εμβολίων της AstraZeneca από τις Αρχές έχει ενίσχυσε τους αρνητές ή έστω όσους είχαν επιφυλάξεις για τα εμβόλια. Μόλις 21% πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες των Αρχών.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας τα 2/3 των ερωτηθέντων

Την ίδια στιγμή την άποψη ότι ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού πρέπει να είναι υποχρεωτικός εκφράζει το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Marc για το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ενώ ζητούν απομάκρυνση ή μετάθεση για τους «αρνητές».

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση δύο στους τρεις πολίτες , ήτοι σε ποσοστό 64,8%, οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στον αντίποδα μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας.

Επιπλέον πάνω από το 50% θεωρεί ότι όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει είτε να απομακρύνονται από τη δουλειά τους (9,6%) είτε να παίρνουν μετάθεση σε άλλο πόστο ή υπηρεσία που δεν θα έχουν επαφή με το κοινό (45,8%).

Ανεπαρκή τα μέτρα για εργασία και μικρομεσαίους

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή ένα από τα πιο σταθερά ευρήματα που καταγράφεται στις έρευνες της Palmos Analysis από το φθινόπωρο του 2020 και έπειτα έχει να κάνει με την εκτίμηση πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων και της εργασίας είναι ανεπαρκή.

Στο σχετικό ερώτημα, το 58% των ερωτηθέντων απαντά πως τα μέτρα δεν είναι ούτε αποτελεσματικά, ούτε επαρκή. Μόλις ένα 33% θεωρεί το αντίθετο. Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα και συγκεκριμένα, το 47%, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόσχημα την πανδημία, μοιράζει χρήματα χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.

Ανεργία και συνθήκες εργασίας το υπαριθμόν ένα πρόβλημα

Μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, η εργασία και οι μισθοί θεωρούνται σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ως τα σημαντικότερα προβλήματα στην ιεράρχηση των ερωτηθέντων.

Τα ζητήματα της υγείας έχουν υποχωρήσει ως προς την αξιολόγηση της σπουδαιότητάς τους για την καθημερινότητα των πολιτών και σε πρώτο πλάνο έρχονται τα οικονομικά ζητήματα όπου καταγράφεται και η μεταβολή της ανησυχίας, της αγωνίας και του φόβου των ερωτηθέντων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο όπως έχει καταγράψει η Palmos Analysis.

Υποχωρεί η πανδημία

Ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη χώρα αναδεικνύεται από την συγκεκριμένη έρευνα η ανεργία με 34% έναντι 27% τον περασμένο Μάρτιο. Ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας με 28%, η υγεία με 26%, η οικονομική ανάπτυξη με 21%.

Η πανδημία συγκεντρώνει μόλις 18% των απαντήσεων από το 49% του περασμένου Μαρτίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι άνοδο με γρήγορους ρυθμούς εμφανίζει και η ανησυχία των πολιτών σε σχέση με τα ζητήματα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Από το 8% του Μαρτίου, πλέον αγγίζει το 21%.

Σε ότι αφορά το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά το 65% απαντά ότι ο νέος νόμος περιορίζει και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα, έναντι του 19% που εκτιμά ότι τα προστατεύει. Επίσης το 64% θεωρεί ότι πλήττονται οι μισθοί ενώ το 18% πιστεύει ότι προστατεύονται.

Πως αξιολογούνται οι πρότασεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, καταγράφεται  θετική αποδοχή προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ όπως η πρόταση νόμου που κατατέθηκε για τα τραπεζικά χρέη των κομμάτων, ώστε να παρακρατείται το 75% της κρατικής χρηματοδότησης και το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους, προκειμένου να αποπληρώνονται τα χρέη τους. Με αυτή την πρόταση συμφωνεί το 70% των ερωτηθέντων έναντι του 18% που διαφωνεί.

Επίσης θετικά, αν και οι απαντήσεις σχεδόν μοιράζονται (48% έναντι 40%), βλέπουν οι ερωτηθέντες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμοστεί στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την προετοιμασία των μαθητών.

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button