Τοπικά Νέα

Δημοτική πολιτική με κριτήριο: τα ιδιωτικά συμφέροντα ή το δημόσιο συμφέρον;

Άρθρο του Γιάννη Γκόνη

Διαβάζουμε για πολιτική παρέμβαση του  κ. Δημάρχου σε άλλο θεσμικό όργανο (ΣτΕ)  κατά  του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού.

Ο κ. Δήμαρχος, ως γνωστόν, είναι πολιτικά υπέρμαχος του ιδιωτικού συμφέροντος, μικρού ή μεγάλου. Δηλώνει ότι  νοιάζεται για το περιβάλλον, αν  υπάρχει κάποιο ιδιωτικό συμφέρον, αλλά, αδιαφορεί   όταν αυτό αφορά το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες. Χαρακτηριστικό   παράδειγμα οι φωτιές στους σκουπιδότοπους του Δήμου και οι καταγγελίες των πολιτών για τις συνέπειες, στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, αλλά και για την αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Είναι, επίσης, υπέρμαχος των πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεων, από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ως το νερό που πίνουμε. Όσον αφορά τα δημοτικά θέματα οι πολιτικές του θέσεις και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται έχουν ως βασικό πολιτικό στόχο  την, άμεση ή έμμεση, ιδιωτικοποίηση  υπηρεσιών του Δήμου.

  • Καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων – υπηρεσία ανταποδοτική προς τους πολίτες: η πολιτική της δημοτικής αρχής   και η έλλειψη  προγραμματισμού στον τομέα αυτόν θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση.  Πολύ φοβάμαι, ότι θα το πληρώσουμε ακριβά ως πολίτες, όταν αρχίσει  να λειτουργεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και θα υπάρχει ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών, τουλάχιστον στη μεταφορά των απορριμμάτων.
  • Πολιτιστικός τομέας – υπηρεσία, επίσης, ανταποδοτική προς τους πολίτες : ήδη ο δήμος αγοράζει πολιτιστικά πακέτα από ιδιώτες.
  • Ύδρευση : έχουμε έμμεση ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού εφόσον σχεδόν όλοι αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το νερό από το Αλικοντούζι παραμένει αξιοπερίεργη.

Η ιδιωτικοποίηση, όμως, δημοτικών τομέων και υπηρεσιών  θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους/τις εργαζόμενους/ες του Δήμου,  όσον αφορά την απασχόληση και την προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά και για τους πολίτες όσον αφορά το κόστος και την ποιότητα (υποβάθμιση) των παρεχόμενων υπηρεσιών.                       Να θυμηθούμε πόσο στοίχισε πέρσι η εμπλοκή ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας και του πολιτισμού και  τι υπηρεσίες παρείχαν;

Να διευκρινίσουμε ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι ο πυρήνας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και πρέπει να παρέχονται από τον Δήμο, και όχι από ιδιώτες.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινούνται στην κατεύθυνση που προάγει  με κάθε τρόπο το δημόσιο-γενικό συμφέρον με  την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και τη λειτουργία του Δήμου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος και οι άλλοι, “αόρατοι” πολιτικά, δημοτικοί παράγοντες θα περιμέναμε να δραστηριοποιηθούν ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου όπως: η  αποχέτευση  των Δημοτικών Ενοτήτων, το πόσιμο νερό, το οδικό δίκτυο, τα απορρίμματα (αποκομιδή- μεταφορά), η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

Αιρετός στην Τ.Α.  σημαίνει ότι υπηρετώ και υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον και το δικαίωμα των  πολιτών για μια ποιοτική καθημερινή ζωή, με παροχή  υπηρεσιών  υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες, σε ένα αναβαθμισμένο αστικό και φυσικό περιβάλλον.

 

4-5-2018                                                                 Γιάννης Σ. Γκόνης

Σχετικά Άρθρα

2 thoughts on “Δημοτική πολιτική με κριτήριο: τα ιδιωτικά συμφέροντα ή το δημόσιο συμφέρον;”

  1. με αισιοδοξία βλέπω ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (όπως ο κύριος Γκόνης) που αρθρογραφουν τακτικά και με συνέπεια υπέρ του τοπικού (και δημοσίου) συμφέροντος.

  2. Ο δάσκαλος Γκονης είναι άνθρωπος καλός με ακέραιο χαρακτήρα και από ότι φαίνεται, έχει διάθεση να προσφέρει στη τοπική κοινωνία. Μακάρι ν´ασχοληθει!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.