Κόσμος

Διαδραστικός χάρτης: Real – time η εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη

Χάρτης του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» απεικονίζει τη real – time εξέλιξη του νέου κορονοϊού. Δεκάδες χιλιάδες τα συνολικά κρούσματα. Έξι νεκροί στην Ιταλία.

Σε τουλάχιστον 2.626 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό «Covid-2019», με δεκάδες χώρες να έχουν τεθεί σε συναγερμό, με στόχο την αποτροπή εκδήλωσης και νέων κρουσμάτων.

Τη Δευτέρα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε επτά, ενώ στην Κίνα οι συνολικοί νεκροί αγγίζουν τους 2.500.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα σ’ όλο τον κόσμο υπερβαίνουν τις 78.000, η πλειοψηφία των οποίων στην ηπειρωτική Κίνα. Τριψήφιος, παράλληλα, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο «Τζον Χόπκινς» έχει δημιουργήσει μία ειδική πλατφόρμα, στην οποία καταγράφεται σε real-time ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων.

Χάρτης real time με την εξέλιξη του κορονοϊού
© Φωτογραφία : gisanddata.maps.arcgis.com
Χάρτης real time με την εξέλιξη του κορονοϊού

Δείτε ΕΔΩ τη real – time εξέλιξη του κορονοϊού

Πώς θα προστατευτώ από τον κορονοϊό;

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει συμβουλές για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά και ειδικές οδηγίες για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι ξενοδόχοι και τα σώματα ασφαλείας.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
  • Απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Επίσης:

  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Πρέπει να ενημερώσετε εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα, εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, μόνο η μάσκα δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Ποιοι κινδυνεύουν με εκδήλωση σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μετάδοση κορονοϊού είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον ιό μεταδίδουν κυρίως άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button