Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Δρώμενο με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Καλαμάτα

H «Έλα στη ΘΕΣΗ μου. ΘΕΣΙΣ-Las Tesis στην Καλαμάτα» είναι μια ομάδα ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και θέλουν να προωθήσουν το μήνυμα της μη βίας. Προχθές το μεσημέρι, λοιπόν, στην κεντρική πλατεία, η ομάδα πραγματοποίησε ένα δρώμενο με το οποίο κατήγγειλε την απίστευτη κακοποίηση, τους βιασμούς και τις δολοφονίες γυναικών τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα στη Μεσσηνία.

Γυναίκες (και άνδρες) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και τραγούδησαν καταγγέλλοντας τη βία σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά και αποτείνοντας φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες που έχουν βιαστεί και δολοφονηθεί.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι αυξάνονται τα περαστικά ενδοοικογενειακής βίας και βιασμών και το δρώμενο ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η βία συμβαίνει παντού και πρέπει να σταματήσει.

Οι γυναίκες διαφόρων ηλικιών με μαύρα, μονόχρωμα ή πολύχρωμα μαντήλια στα μάτια, στάθηκαν αρχικά ακίνητες –ανάμεσά τους ήταν και κάποιοι άντρες- και στη συνέχεια με τα τύμπανα να δίνουν ρυθμό και ένταση φώναξαν τα συνθήματά τους κατά της πατριαρχίας και του βιασμού, ενώ εκτελούσαν άψογα και τη χορογραφία που είχαν ετοιμάσει, συμβολική κι αυτή, ενάντια στην έμφυλη βία.

Μόνο στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες έχουν καταγραφεί 11 γυναικοκτονίες, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μέσα στο 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει υποστεί βιασμό και μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καταγράφονται 137 γυναικοκτονίες σε ημερήσια βάση. «Ούτε μία λιγότερη» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτριών, όπως και «Όχι στο σεξισμό» και «Ενάντια σε κάθε σεξιστική βία».

Α.Π. στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button