Τοπικά Νέα

Δυναμικά μπήκαν στην αγορά τα αγγούρια Τριφυλίας

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριού στην περιοχή της Τριφυλίας. Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού για τα αγγούρια χειμερινής καλλιέργειας είχαν δύο πρόσωπα, πολύ χαμηλές μέχρι το τέλος του 2020 και στη συνέχεια από αρχές Ιανουαρίου μια απότομη αύξηση λόγω μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές. Το Φεβρουάριο, όμως, αν και είχαμε μείωση των ποσοτήτων, οι τιμές κυμάνθηκαν κάτω από 1 ευρώ το κιλό.

Οι εξαγωγές αγγουριών από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου φαίνεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι (27.228 τόνοι μέχρι τώρα έναντι 23.900 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Το 60% των ποσοτήτων (κυρίως σε μικρές συσκευασίες) εξάγονται στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 40% στις αγορές των Βαλκανίων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και οι πρώτες εξαγωγές του θερμοκηπιακού αγγουριού στην περιοχή. Η καλλιέργεια γίνεται σε 900 στρέμματα και η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 20.000 τόνους».

Για καλό ξεκίνημα κάνει λόγο ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τριφυλίας. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, «οι τιμές παραγωγού για τα αγγούρια που πάνε για εξαγωγή προς Βουλγαρία είναι στα 50 λεπτά το ζευγάρι (1,10 ευρώ το κιλό), ενώ στη Λαχαναγορά κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των τιμών όταν πέσουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες».

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Χειλάς, αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Ο.Π. Κρητικό Περβόλι, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «στο Λασίθι αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, το Δεκέμβριο, λόγω της τότε καλοκαιρίας είχαμε συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων, με μέση τιμή στα 20 – 30 λεπτά το κιλό. Τον Ιανουάριο είχαμε μυκητολογικά προβλήματα και οι ποσότητες που συγκομίστηκαν ήταν μειωμένες, με τη μέση τιμή παραγωγού να κυμαίνεται στα 60 – 70 λεπτά το κιλό.

Το Φεβρουάριο είχαμε εξαιρετικά μειωμένες ποσότητες αγγουριών. Παρόλα αυτά η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε σε όλη την Κρήτη κάτω από 1 ευρώ το κιλό, όταν οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί για το ίδιο χρονικό διάστημα πουλούσαν στα 1,70 ευρώ το κιλό».

πηγή: tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button