ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου για το “Λιοτρίβι Γαργαλιάνων” [εικόνες]

Έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου με το πρώτο “λάδωμα”  και επίσημα εγκαίνια για το «Λιοτρίβι Γαργαλιάνων»

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» το πρωί της Κυριακής στα εγκαίνια – αγιασμό και ξεναγήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Λιοτρίβι Γαργαλιάνων». Η εταιρεία διάγει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της και ευελπιστεί με σεβασμό και με πλήρη συστράτευση με τον απλό παραγωγό να προσδώσει στο ελαιόλαδο και στη βρώσιμη ελιά την αξία που του αρμόζει σε διεθνές επίπεδο.

Οι ιδιοκτήτες του ελαιοτριβείου έχουν φροντίσει να εξοπλίσουν την επιχείρηση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ενώ εγγυώνται την άψογη εξυπηρέτηση και τις κατάλληλες παραγωγικές συνθήκες. Άλλωστε η τεχνογνωσία της Alfa Laval φέρνει μια νέα πραγματικότητα στην ελαιοποίηση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστα μόνο λεπτά. Η τεχνολογία Contherm δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, με την Πελοπόννησο να πρωτοστατεί, ενώ τώρα ήρθε και στην περιοχή της Τριφυλίας.

Η πρωτοποριακή μέθοδος της alpha laval-contherm επιτυγχάνει μειωμένο χρόνο έκθλιψης σε χαμηλές θερμοκρασίες και επιτρέπει την υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών στο λάδι.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, οι παριστάμενοι περιηγήθηκαν στους άρτια διαρρυθμισμένους χώρους, εξοπλισμένους με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που επιτάσσουν οι κανόνες ποιότητας και ασφάλειας, ενώ στη συνέχεια γιόρτασαν μαζί με τους ιδιοκτήτες την αρχή της νέας επιχείρησης, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια και ευχόμενοι καλές δουλειές…

Η μονάδα

Μιλώντας για τη μονάδα ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Νίκος Σκιαδάς, ανέφερε ότι, «Η δυναμική της μονάδας είναι στα 120 σακιά ελαιοκάρπου την ώρα, ενώ το χαρακτηριστικό της είναι ότι ενσωματώνει μια τεχνογνωσία χρόνων. Ο συνεργάτης μου, Σάκης Μπουλουλής, είναι στα ελαιοτριβεία από το 1964, ενώ εγώ είμαι από ανάλογες εποχές σαν παραγωγός. Η τεχνογνωσία αυτή έχει φανεί στο στήσιμο των μηχανημάτων και σε κάποιες επιπλέον επιλογές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ελαιοτριβείο, και αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη ποιότητα. Σε αυτό βοηθάει και η καινοτομία του Contherm, που είμαστε σχεδόν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα, υπάρχουν άλλες δυο εγκαταστάσεις, η μία είναι εδώ στη Μεσσηνία και η άλλη στη Σπάρτη. Επίσης, όταν λέμε χαμηλές θερμοκρασίες κυριολεκτούμε, αν δείτε τους μαλακτήρες αυτή τη στιγμή το ζεστό νερό είναι στους 26 βαθμούς κελσίου. Όταν λέμε ψυχρό εννοούμε ψυχρό και αυτό φαίνεται και χρωματικά και γευστικά. Και από ότι έχουν δείξει και οι αναλύσεις φαίνεται και από τα χημικά συστατικά που προκύπτουν από αυτές».

Η τεχνολογία Contherm

Όσον αφορά την τεχνολογία του Contherm ο κ. Σκιαδάς σημείωσε, «Πρόκειται για δυο σωλήνες με διπλά τοιχώματα νερού στο οποίο ένας κεντρικός άξονας εφοδιασμένος με μαχαιριά γυρίζει την ελαιόπαστα ομογενοποιημένα και την θερμαίνει πάλι ομογενοποιημένα, οπότε μετά το πέρασμα από αυτούς τους δυο σωλήνες, υπό πίεση, η ελαιόπαστα βγαίνει στη θερμοκρασία που έχει προγραμματιστεί από την οθόνη του Contherm. Εάν θέλεις τους παρακάμπτεις τους μαλακτήρες και πας απευθείας στο ντεκάτερ για να βγάλεις το προϊόν. Εάν δεν θες, το αφήνεις, όπως κάνουμε εμείς, λίγο στο μαλακτήρα, γιατί κάποιες πειραματικές διαδικασίες έχουν δείξει η μικρή οξείδωση για λίγα λεπτά, 15 με 20 λεπτά, ανοίγει τα αρώματα και δίνει καλύτερο προϊόν».

ΠΟΠ Καλαμάτα

Κλείνοντας ο κ. Σκιαδάς ανέφερε, «Φέτος ξεκινάμε δυναμικά και ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για το καλό, για τον παραγωγό αλλά και της περιοχής εν γένει, γιατί κάποια τέτοια υψηλά στάνταρντ στην ποιότητα δημιουργούν και το ανάλογο «μπράντ». Υποστηρίζουμε και το ΠΟΠ Καλαμάτας και θα κινηθούμε για όσο το επιτρέπει χρονικά ο νομός, γιατί είναι σχετικά περιορισμένο (4-6 εβδομάδες), δεν είναι να βγάζεις ΠΟΠ για όλο το χρόνο, εμείς έχουμε δώσει από 1η Νοέμβριου και μετά, μέχρι περίπου τις 20 Δεκέμβρη».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο πρώην Δήμαρχος Γαργαλιάνων, Σταυρός Καλοφωλιάς, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλης Αγγελόπουλος κ.α.

Το εργοστάσιο «Λιοτρίβι Γαργαλιάνων» βρίσκεται στην Ε.Ο. Γαργαλιάνων – Ρωμανός, στον κόμβο των Γαργαλιάνων.

Τηλ: 2763022500, 6947204970

Δείτε εικόνες και βίντεο:

DCIM132MEDIADJI_0134.JPG

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button