Τοπικά Νέα

Δ. Δριμής για το κτίριο Συγγρού: «Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη – Αναζητείται υπευθυνότητα και πολίτικη αξιοπιστία!»

Δημήτρης Α. Δριμής,

επικεφαλής της “Ανεξάρτητης  Δημοτικής  Συνεργασίας”, τ. δήμαρχος Αετού

 

Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών Τριφυλίας, σε επίσκεψή τους (21/8) στον Αετό ανέφεραν πως δεν υπάρχει μελέτη για το κτίριο Συγγρού.

Τους θέσαμε (27/8) δημόσια το ερώτημα: υπάρχει ή δεν υπάρχει μελέτη με τίτλο “Μελέτη Αποκατάστασης και ανάδειξης Κτιρίου Συγγρού και περιβάλλοντος χώρου δ.δ. Αετού”, με επιμέρους μελέτες: Αρχιτεκτονική κτιριακών έργων, Ειδική Αρχιτεκτονική (περιβάλλοντος χώρου), Ηλεκτρομηχανολογική, Τοπογραφική, Στατική, σύμφωνα με την 15/2010 Απόφαση Ανάθεσης Μελέτης της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου Αετού;

Απάντηση δεν πήραμε. Ούτε εμείς, ούτε οι δημότες και οι θεσμικές συλλογικότητες του Αετού.

Κατανοούμε πως ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν γνωρίζουν πού πήγαν και ποιόν τόπο επισκέφθηκαν.

Δεν γνωρίζουν όμως ούτε το αρχείο του δήμου που διοικούν;

Ή, ρωτάμε, “τους παραπλάνησε και πάλι κάποιος προϊστάμενος;”

Σε κάθε περίπτωση, ας μάθουν πως:

Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης σχεδιάστηκε και ανατέθηκε από το δήμο Αετού το 2010, για την επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου ως Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Κέντρου.

Επιβλέπουσα υπηρεσία ήταν η ΤΥΔΚ Μεσσηνίας και στη συνέχεια, λόγω Καλλικράτη, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Καλαμάτας.

Οι μελέτες ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Καλαμάτας, και εστάλησαν στο Δ. Τριφυλίας, για οριστική παραλαβή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τις παρέλαβε με τις υπ` αρίθμ.: 333/2011, 334/2011, 384/2011, 152/2012 και 153/2012 αποφάσεις του.

Με ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου διασφαλίστηκαν όλες οι αναγκαίες εγκρίσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου, σύμφωνα με τη θεωρημένη μελέτη, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος. (ΥΠ.ΠΟ.Α./ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ06-β/1228/4/4/2014).

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καθώς παρουσιάζει αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον για τον οικισμό, αλλά και για την ιστορία της στέγασης των σχολικών κτιρίων στην Ελλάδα.

Επειδή:

1) Υπάρχει πλήρης, οριστική, εγκεκριμμένη και με όλες τις αδειοδοτήσεις μελέτη, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

2) Το μόνο που χρειάζεται είναι επικαιροποίηση τιμολογίων και σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Δουλειά, δηλαδή, δύο ημερών για την υπηρεσία.

3) “Τρέχουν” αρκετά προγράμματα χρηματοδότησης εμβληματικών και διατηρητέων κτιρίων,  όπως: α) Η β` πρόσκληση του Πράσινου ταμείου, (την α` δεν την πήραν χαμπάρι στο δήμο Τριφυλίας) που δέχεται προτάσεις από 2 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2020. β) Η πρόσκληση του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», που δέχεται προτάσεις από 28 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

4) Αναζητείται υπευθυνότητα και αξιοπιστία από τη δημοτική αρχή.

Τους καλούμε να πράξουν το αυτονόητο:

Να υποβάλλουν άμεσα πρόταση χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για τον μαρτυρικό Αετό και την ευρύτερη περιοχή.

 

Υ.Γ. Εικόνα από τα σχέδια της μελέτης.

Σχετικά Άρθρα

1 thought on “Δ. Δριμής για το κτίριο Συγγρού: «Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη – Αναζητείται υπευθυνότητα και πολίτικη αξιοπιστία!»”

  1. Δυστυχώς κ. Δριμή δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην ιστορία αυτού του τόπου. Έχουν γίνει με κατεδαφίσεις, από προηγούμενες δημοτικές αρχές,σημαντικών ιστορικών και αρχιτεκτονικών κτιρίων και άλλα αφέθηκαν στην τύχη τους να ρημάξουν. Μένεις έκπληκτος όταν πηγαίνεις στις άλλες χώρες τις Ευρώπης από το πως έχουν προστατέψει και αναδείξει την ιστορική, αρχιτεκτονική και την γενικότερη πολιτιστική τους κληρονομιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.