ΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Δ.Σ. Τριφυλίας: Πρόταση για επαναλειτουργία Γυμνασίου Κοπανακίου και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου

Καμία σχολική μεταβολή για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Τ,Κ Κοπανακίου και την ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου στο Δήμο αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. Τριφυλίας.

Ειδικότερα, στο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Γενικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για το σχολικό έτος 2022-203», όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Τριφυλίας κ. Νίκος Φρούσος σημείωσε: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πρέπει να αποφασίσομε για τυχόν μεταβολές στις Σχολικών Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Γενικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσια Λύκεια) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για το σχολικό έτος 2022-2023. Για το Δήμο Τριφυλίας τόσο από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν προτείνεται καμία μεταβολή. Προτείνω: Να συμφωνήσομε με την πρόταση για καμία σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή-συγχώνευση, υποβιβασμός-κατάργηση ή μετατροπή σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2022-2023) για τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Την Επαναλειτουργία του Γυμνασίου Τ.Κ. Κοπανακίου, διότι υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών που μετακινούνται από τη Δ.Ε. Αετού στο Γυμνάσιο Δωρίου που δικαιολογεί την επαναλειτουργία του, δεδομένου ότι υπάρχει και διδακτήριο. Την ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου στο Δήμο μας ως έχομε αιτηθεί και με το αριθ. 16117/06-11-2018 έγγραφό μας προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας που έχει ως κάτωθι: “Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης, μετά την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό Σχολείο, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Μουσικό Γυμνάσιο. Το ενδιαφέρον για μουσική παιδεία και σπουδές ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο Δήμο λειτουργούν τρεις Φιλαρμονικές, επομένως δικαιολογημένα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική. Μουσικό Γυμνάσιο, δυστυχώς, λειτουργεί μόνο στην Καλαμάτα για την κάλυψη των αναγκών του νομού, αυτό όμως, λόγω μεγάλων αποστάσεων, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μαθητές της περιοχής μας (Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους). Είναι επιτακτική ανάγκη να ιδρυθεί και λειτουργήσει Μουσικό Γυμνάσιο για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Σας ενημερώνουμε επίσης πως ο Δήμος διαθέτει κτηριακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση και του Μουσικού Γυμνασίου και προτίθεται να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Παρακαλούμε να υιοθετήσετε την πρότασή μας αυτή και να τη στηρίξετε. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πλέον πληροφορία χρειαστείτε”.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Δριμής κατέθεσε: “Ναι στις προτάσεις ίδρυσης Μουσικού Γυμνασίου και επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Κοπανακίου. Για το Γυμνάσιο Κοπανακίου η πρόταση θα πρέπει να τεκμηριωθεί σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχει, για παράδειγμα, 6τάξιο Δημοτικό με μέσο όρο παιδιών 85 τα τρία τελευταία χρόνια, που τροφοδοτεί το Γυμνάσιο κ.λπ.».

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Με αυτήν την πρόχειρη απόφαση δεν τεκμηριώνεται η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Κοπανακίου και ,λυπάμαι,δεν έχει τύχη.Όφειλε η Δημοτική Αρχή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που υπερτερούν υπέρ της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου.Οι μαθητές του Γυμνασίου Δωρίου που μετακινούνται από τη Δημοτική Ενότητα Αετού είναι όντως πολύ περισσότεροι από τους μαθητές της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου. Αυτά τα στοιχεία έπρεπε να ήταν σώμα της απόφασης με επίσημα έγγραφα. Επίσης για την ίδρυση μουσικού Γυμνασίου καλό θα ήταν να είχε πραγματοποιηθεί μια πρόχειρη έρευνα μέσω των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου και να είχε αποτυπωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για Μουσικό Γυμνάσιο.
    Με όλα αυτά τα στοιχεία ο Δήμος σε πρώτο στάδιο να είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι προτάσεις να είχαν έλθει στο Δ.Σ. από τη Διεύθυνση. Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο τάχτηκε υπέρ της πρότασης της ΔΙΔΕ για καμία μεταβολή και ταυτόχρονα ζητάει επαναλειτουργία και ίδρυση!!
    Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού επιβάλλει οι τοπικές κοινωνίες να συνεννοηθούν για τη λειτουργία άρτιων σχολικών μονάδων και να μην οχυρώνονται πίσω από τοπικιστικές ουτοπίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button