Υγεία

Είναι αλήθεια: Το αλκοόλ σας βοηθά να μιλήσετε καλύτερα μια ξένη γλώσσα

Όσοι ασχολούνται με την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι το αλκοόλ – με μέτρο – τους βοηθά να μιλούν πιο άπταιστα.

Έχει αποδειχθεί ότι μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί μπορεί να διευκολύνει μερικούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τη νευρικότητα ή το δισταγμό.

Αλλά από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι βλάπτει τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες, επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη και την προσοχή, και οδηγεί σε υπερβολική αυτοπεποίθηση και διογκωμένες αυτοαξιολογήσεις.

Έτσι, οι άνθρωποι μιλούν πραγματικά τις ξένες γλώσσες καλύτερα μετά από αλκοόλ, ή απλώς μιλάει το θάρρος που του προκαλεί το μεθύσι;

Για να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή, Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopharmacology, το 2017. Και αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι στη μελέτη μιλούσαν πολύ πιο καλά μετά από μια χαμηλή δόση αλκοόλ – ακόμη και όταν δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιοι.

Η μελέτη περιλάμβανε 50 γηγενείς Γερμανούς ομιλητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Όλοι δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ τουλάχιστον μερικές φορές και, επειδή τα μαθήματά τους διδάσκονταν στα ολλανδικά, πέρασαν πρόσφατα μια εξέταση που κατέδειξε την επάρκεια της γλώσσας.

Κάθε άτομο κλήθηκε να έχει μια απλή συνομιλία με έναν ομιλητή στα ολλανδικά. Πριν από αυτή τη συνομιλία, οι μισοί ήπιαν νερό, ενώ οι άλλοι μισοί ήπιαν ένα αλκοολούχο ποτό. Η ποσότητα του ποτού ήταν ανάλογη με το βάρος του ατόμου.

Οι συνομιλίες καταγράφηκαν και στη συνέχεια βαθμολογήθηκαν από δύο Ολλανδούς ομιλητές που δεν γνώριζαν ποιοι άνθρωποι είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να βαθμολογήσουν τις δικές τους αποδόσεις, με βάση το πόσο άπταιστα ένιωσαν ότι είχαν μιλήσει.

Απροσδόκητα, το αλκοόλ δεν είχε καμία επίδραση στις αυτοαξιολογήσεις των ομιλητών. Εκείνοι που έπιναν ένα ποτό δεν ήταν πιο σίγουροι ή ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις τους από εκείνους που ήπιαν νερό.

Αλλά τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα, σύμφωνα με αυτούς που άκουσαν τις ηχογραφήσεις. Συνολικά, οι Ολλανδοί ομιλητές βαθμολόγησαν τους ανθρώπους στην ομάδα οινοπνευματωδών ποτών ότι έχουν καλύτερη ευχέρεια – συγκεκριμένα καλύτερη προφορά – από ό, τι στην ομάδα των υδάτων. Οι αξιολογήσεις για τη γραμματική, το λεξιλόγιο και την επιχειρηματολογία ήταν παρόμοιες μεταξύ των ομάδων.

Οι μελετητές επισημαίνουν ότι η δόση αλκοόλ που δοκιμάστηκε στη μελέτη ήταν χαμηλή και ότι υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ενδέχεται να μην έχουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Μετά από όλα, υπογράμμισαν ότι η κατανάλωση πάρα πολύ μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την ευχέρεια και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε χυδαία ομιλία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button