Κόσμος

Είναι αυτό το πιο ασφαλές μέρος του κόσμου; – Η πολιτεία των ΗΠΑ με το ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα

Το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ έχει η μικρή πολιτεία του Βερμόντ, που βρίσκεται στα σύνορα με τον Καναδά. Μέχρι σήμερα η αγροτική πολιτεία της Νέας Αγγλίας, με μόλις 640.000 κατοίκους, ήταν γνωστή για το σιρόπι σφένδαμου, τους σκληρούς χειμώνες και τον γερουσιαστή της Μπέρνι Σάντερς. Τώρα όμως αρχίζει να γίνεται γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ξεπέρασε το όριο του 80% του επιλέξιμου πληθυσμού που στα μέσα Ιουνίου είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Συγκεκριμένα, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 82% των πολιτών άνω των 12 ετών, ποσοστό που είναι πολύ μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο του 64%. Επίσης, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Μισισίπι, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού ανά Πολιτεία.

“Αυτό μας καθιστά μάλλον το ασφαλέστερο μέρος της χώρας, ίσως ακόμη και του κόσμου”, δήλωσε ο Μαρκ Λεβίν, επικεφαλής των πολιτειακών υπηρεσιών υγείας, ο οποίος έχει πάνω στο γραφείο του μια μινιατούρα αγαλματίδιο του κορυφαίου επιδημιολόγου ‘Αντονι Φάουτσι.

Αξιωματούχοι και κάτοικοι του Βερμόντ αποδίδουν αυτήν την επιτυχία στον πολλαπλασιασμό των εμβολιαστικών κέντρων, στην εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς υπευθύνους, στην επιστήμη και σε ένα ισχυρό κοινοτικό πνεύμα.

“Οι κάτοικοι του Βερμόντ δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους, κάτι που αποτελεί μια καλή αφετηρία”, αναφέρει ο Λεβίν. Είναι επίσης “συνεργάσιμοι και σέβονται τους κανόνες”, συνεχίζει και κάνει λόγο για παραδοσιακά μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά σε όλη την περιφέρεια της Νέας Αγγλίας, η οποία περιλαμβάνει και τις Πολιτείες του Μέιν και της Μασαχουσέτης, όπου επίσης καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το Βερμόντ που έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης στη χώρα, έχει καταγράψει σχεδόν 250 θανάτους από τον κορονοϊό. Ο κυβερνήτης του Φιλ Σκοτ, ένας μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός, προχώρησε στην άρση όλων των περιορισμών, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπέρασε το 80%.

Ο ‘Εβαν Ντέιβιντ Γουόρνερ, μουσικός του δρόμου στο Μπέρλινγκτον, είναι πεπεισμένος ότι ο χαρακτήρας των κατοίκων έπαιξε βασικό ρόλο. “Εμείς από το Βερμόντ πιστεύουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια όλων. Είναι ένας ηθικός και κοινωνικός κώδικας”, δήλωσε ο 23χρονος κιθαρίστας.

 

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, οι Αρχές της ορεινής Πολιτείας του Βέρμοντ, που είναι ιδανική για σκι τον χειμώνα και πεζοπορία το καλοκαίρι,

βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις. Όταν ο ρυθμός των εμβολιασμών επιβραδύνθηκε στα μεγάλα κέντρα, κινητές μονάδες μετέβησαν σε απομακρυσμένα μέρη, στις όχθες των λιμνών, στα εθνικά πάρκα και στα αγροκτήματα, για να εμβολιαστούν οι αγρεργάτες, που είναι συχνά μετανάστες.

“Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να πάμε να τoυς βρούμε”, εξηγεί η νοσοκόμα Έλεν Μόνγκερ, περιμένοντας πιθανούς μελλοντικούς εμβολιασμένους σε μια αγορά τοπικών προϊόντων της κωμόπολης Νόρθφιλντ, 70 χλμ. από το Μπέρλινγκτον.

“Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι παίρνεις επαρχιακούς δρόμους ή πηγαίνεις σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Είχα πάει σε μέρη όπου δεν θα είχα σκεφθεί να πάω ποτέ ως νοσοκόμα, αναφέρει, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε πάγκους με βιολογικά τσάγια, σπιτικά τουρσιά και φρεσκοκομμένες φράουλες.

Στο Γουέμπστερβιλ, στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς προτείνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε υπαλλήλους του Vermont Creamery. Αυτό το τυροκομείο συνεργάστηκε με τη Φρουρά για να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των υπαλλήλων του, το οποίο περιοριζόταν στο 55%.

“Προσπαθούμε απλά να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια”, λέει η Κέιτ Πέιν, διευθύντρια μάρκετινγκ του τυροκομείου, το οποίο προσφέρει επίσης δωρεάν τάκος στους πρόσφατα εμβολιασμένους.

Πολλές ώρες εργασίας, μακρινές μετακινήσεις από το σπίτι προς τη δουλειά και οικογενειακές υποχρεώσεις είχαν εμποδίσει μέχρι τώρα ορισμένους υπαλλήλους να εμβολιαστούν.

“Ήταν απλά βολικό”, λέει ένας από αυτούς, ο Τζέισον Στράιντ, για να εξηγήσει γιατί τελικά έκανε το εμβόλιο στο τυροκομείο.

Για πολλούς κατοίκους του Βερμόντ, το ποσοστό-ρεκόρ εμβολιασμού αποτελεί μια ανακούφιση. “Είναι υπέροχο να βλέπεις γύρω σου πρόσωπα φυσιολογικά, χαμογελαστά”, λέει η Αϊντα Αρμς, 21 ετών, εργαζόμενη σε κατάστημα ρούχων του Μπέρλινγκτον. “Ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τονώνει και την οικονομία”.

Το Βερμόντ δεν έχει δώσει κανένα θεαματικό κίνητρο για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, δηλώνει λέει ο Μαρκ Λεβίν. Δεν υπήρχε μεγάλη λαχειοφόρος αγορά όπως σε ορισμένες Πολιτείες. Μόνο, κάποιες φορές, ένα δωρεάν παγωτό χωνάκι…

Για τον Λεβίν, δεν είναι ο δισταγμός ως προς τον εμβολιασμό που αποτρέπει τους επιφυλακτικούς, αλλά μάλλον κάποιου είδους “απάθεια”. Όπως και να ‘ναι ο Λεβίν είναι αποφασισμένος να εμβολιάσει τους συμπολίτες του, ιδίως τώρα που υπάρχει αυξημένη ανησυχία λόγω των μεταλλάξεων. “Η επιμονή: αυτή είναι μια άλλη αξία της Νέας Αγγλίας”, δηλώνει.

Πηγή πληροφοριών: ΑFP-ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button