Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Εισφορά Αλληλεγγύης: Τα 25 εισοδήματα που πληρώνουν και τα 13 που απαλλάσσονται

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης θα είναι το 2021 περί τις 25 κατηγορίες εισοδημάτων, ενώ άλλες 13 κατηγορίες θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με το χαράτσι, που επιβλήθηκε «προσωρινά» το 2011, αλλά κλείνει αισίως, μια δεκαετία.

Για το 2021, πρόκειται να αναστολή της εφαρμογής του και όχι για κατάργηση ενός φόρου ο οποίος αυξάνει αισθητά τη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Επειδή η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η αναστολή της για ένα έτος, δεν αφορά τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, είτε πραγματικά είτε τεκμαρτά. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά επιβάλλεται στο μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό ή το τεκμαρτό με συντελεστές, από 2,2% έως και 10%, που περιέχει η ειδική κλίμακα.

Τα 25 εισοδήματα που θα εξαιρεθούν

Γενικός κανόνας, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, είναι ότι θα εξαιρεθούν από την εισφορά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, ενώ παραμένει η εισφορά για τους υπαλλήλους του δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, όπως και για τους συνταξιούχους, όλων των κατηγοριών, που λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει διαφορετική μεταχείριση, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία των εισοδημάτων, που εξαιρούνται ή εξακολουθούν και βαρύνονται.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, εξαιρούνται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021, οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων:

Τι δεν εξαιρείται

Δεν εξαιρούνται και θα εξακολουθήσουν να βαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το 2021τα ακόλουθα εισοδήματα:

Exit mobile version