Τοπικά Νέα

Εκδήλωση στα Φιλιατρά για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα γινόμαστε γνώστες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Οι συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης είναι επιβαρυντικές ψυχολογικά για τα άτομα που τις υφίστανται. Μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού – οικονομικού – μορφωτικού επιπέδου, ταυτότητας, πολιτισμικής κουλτούρας ή καταγωγής. Συνήθως πρόκειται για άτομα «υπεράνω υποψίας», που φαινομενικά έχουν μία «φυσιολογική» ζωή. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο 93% των περιπτώσεων ο δράστης ήταν γνωστός του θύματος. Πολλά από τα παιδιά που κακοποιούνται, στην ενήλικη ζωή τους κακοποιούν κι αυτά με τη σειρά τους. Ωστόσο θύματα που ζήτησαν βοήθεια και κατήγγειλαν τέτοιου είδους πράξεις κατάφεραν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης και να διαφυλάξουν την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία.

Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ανθρώπινη συμπεριφορά. Συχνά οι χρήστες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε καταστάσεις που τους επηρεάζουν άμεσα και τις οποίες αρκετές φορές δεν μπορούν να ελέγξουν. Η κατάχρηση του διαδικτύου από τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση προβλημάτων, τόσο σωματικών, όσο και ψυχικών. Δύο από τις πλέον επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να εμφανιστούν λόγω της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου είναι η σύνδεση με άγνωστα άτομα και επικίνδυνες καταστάσεις και η ταύτιση με αρνητικά πρότυπα. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε εθισμό.

Για τα δύο αυτά θέματα θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει το κοινό ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών την Κυριακή 12 Φεβρουρίου 2023, στις 19.00 στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στην εκδήλωση με θέμα:

«ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ»

Ομιλητές θα είναι, για το πρώτο θέμα η κ. Αγγελική Ρουμελιώτου Κοινωνική Λειτουργός – Επιμελήτρια Ανηλίκων στο Δικαστήριο Καλαμάτας και για το δεύτερο, ο κ. Χρίστος Βράχας Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button