Πολιτική

Εκλογές 18 ή 25 Σεπτεμβρίου με «ρήτρα αναπροσαρμογής» από τον Κ. Μητσοτάκη


Όσοι είχαν αμφιβολίες για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, μετά τη χθεσινή, αιφνιδιαστική ανακοίνωση από την κυβέρνηση της οριστικής κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανέκρουσαν πρύμναν.

Η αλλαγή πλεύσης, είναι προφανές ότι σχετίζεται και με την επιβεβαίωση της αδυναμίας της Ε.Ε. να καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις για τη διαχείριση των δυσθεώρητων τιμών της ενέργειας και τα επακόλουθα δυσβάστακτα βάρη στους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι, ωστόσο, πασιφανές ότι εντάσσεται σε έναν άκρως προεκλογικό σχεδιασμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και προβλέπει – εκτός απροόπτου – τη διενέργεια των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική, το Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει χρόνος πριν από τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, για την επόμενη αναμέτρηση.

Όπως εκτιμούν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μία επιβεβλημένη, διορθωτική κίνηση, στον απόηχο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού τον Μάϊο, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για ένα έμμεσο πλαφόν και για μία ουσιαστική αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μέτρα, τα οποία, συνιστούσαν ημίμετρο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρόσφεραν ουσιαστική ανακούφιση στους καταναλωτές, που λυγίζουν μήνα με τον μήνα από την ακρίβεια σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες.

Το θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια, άλλωστε, είναι το υπ αριθμόν ένα ζήτημα συζήτησης μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Στα ημερολόγια υπουργών και βουλευτών, είναι κυκλωμένες δύο Κυριακές: H 18η Σεπτεμβρίου, καθώς είναι εντός των επιτρεπόμενων συνταγματικών ορίων, στην πιθανή περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης εξαγγείλει την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά το 15 Αύγουστο και η 25η Σεπτεμβρίου.

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο ακούγεται και η ημερομηνία της 2ας Οκτωβρίου. Στελέχη με μακρά εκλογική εμπειρία, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν συγκεντρώσει σημαντικές πιθανότητες, γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Οκτωβρίου. Που σημαίνει ότι θα συμπέσουν με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εύρος της αποχής, την οποία φοβάται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κεντρικός σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου προβλέπει, εφόσον πάμε σε πρόωρες εκλογές, οι εξελίξεις να είναι ταχείες, προκειμένου να μην υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας των αντίπαλων στρατοπέδων. Στη ΝΔ, ήδη όλοι εργάζονται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς, με περιοδείες κυβερνητικών και κομματικών κλιμακίων ανά την επικράτεια και στοχευμένες εκδηλώσεις σε ομάδες ειδικού εκλογικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button