Τοπικά Νέα

Εκτός προγραμμάτων αρκετοί νέοι αγρότες στην Τριφυλία

Εκτός προγραμμάτων νέων αγροτών έμειναν αρκετοί νέοι στην Τριφυλία που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, παρά τις υποσχέσεις που υπήρχαν για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτή δεν έγινε και σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι απορριφθέντες θα έχουν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο το τελευταίο έτος είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών. Υποψήφιοι και δυνητικά ωφελούμενοι, που είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αιωρούντο υποσχέσεις των αρμοδίων, που αναπτέρωναν τις ελπίδες, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια για να ενταχθούν και αυτοί ως επιλαχόντες. Η νέα διάθεση πίστωσης θα αποδείκνυε τη στήριξη των νέων στην πράξη να βρουν στη γεωργία διέξοδο στην επιχειρηματική και εργασιακή τους αναζήτηση, ώστε η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει επιλογή και όχι ανάγκη για επιβίωση.

Αντί αυτού ο κ. Γ. Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ότι κατ’ εξαίρεση θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα 2023. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένουν όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που έκαναν όνειρα να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο και να αποκατασταθούν επαγγελματικά, δύο τουλάχιστον ακόμα χρόνια και να επιβαρυνθούν με το κόστος νέων μελετών. Στην ουσία βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και εμείς να διαπιστώνουμε άλλη μια φορά την αδιαφορία των αρμοδίων για τον πρωτογενή τομέα, την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται -επισιτιστική κρίση, συρρίκνωση αγροτικού εισοδήματος κ.λπ.

Εμείς δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να κοιτάξουμε αυτά τα νέα παιδιά στα μάτια και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Εσείς άραγε μπορείτε;».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button