Οικονομία

Ελάχιστα τα έσοδα για το κράτος από τα ακίνητα του Δημοσίου

Το κάθε ένα από αυτά που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ αποδίδει περίπου 600 ευρώ το χρόνο

Η ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους, ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία, παραμένει αναξιοποίητη για το Δημόσιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή στην έκδοση του Σαββάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου, για το 2018 ήταν στα 47 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ).

Με δεδομένο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι η ΕΤΑΔ κατέχει και/ή διαχειρίζεται περίπου 80.000 ακίνητα, γίνεται αντιληπτό ότι τα έσοδα από κάθε ακίνητο αντιστοιχούν στο ποσό των 600 ευρώ, όσο δηλαδή το μηνιαίο ενοίκιο μίας κατοικίας 100 τ.μ.

Αιτία για τα πενιχρά αυτά έσοδα είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση της δημόσιας περιουσίας ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για το αν ορθώς έχει μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ μεγάλο μέρος των ακινήτων. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επειδή πολλά ακίνητα είτε ανήκουν ολικώς είτε μερικώς στις εξαιρέσεις που προβλέπονται από το νόμο ή γιατί υπάρχουν άλλα νομικά και τεχνικά κωλύματα.

Για το 2019 η ΕΤΑΔ «υπόσχεται» περισσότερες ταυτοποιήσεις χωρίς ωστόσο να μπορεί να τις προσδιορίσει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.