Αγροτικά

Ελαιοκομία: Αύξηση αποδόσεων και μείωση του κόστους μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Σύμφωνα με τους Olive Oil Times, ερευνητές στην Ανδαλουσία αναπτύσσουν ένα νέο εργαλείο που θα επιτρέψει στους αγρότες να αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να γνωρίζουν πότε οι ελιές τους είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Η Citoliva, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας, διατηρεί την πεποίθηση ότι το μοντέλο πρόβλεψης που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει τις αποδόσεις και να μειώσει το κόστος παραγωγής. Τα στελέχη της εκτιμούν πως ένα τέτοιο μοντέλο θα είναι έτοιμο για εμπορική χρήση σε δύο χρόνια.

Μαζί με το υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας και τους τέσσερις εταίρους του ιδιωτικού τομέα της Citoliva που εργάζονται στο έργο, ο οργανισμός πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους αγρότες να προβλέψουν τη στιγμή της μέγιστης περιεκτικότητας ελαιολάδου χωρίς επαναλαμβανόμενα ταξίδια στα άλση.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος που δαπανάται για αναλύσεις πληροφοριών και το κόστος της συγκομιδής, επιτρέποντας ταυτόχρονα πιο ακριβείς εκτιμήσεις παραγωγής.

«Το εργαλείο βρίσκεται επί του παρόντος σε ερευνητική φάση. Η ιδέα είναι ότι λειτουργεί με έναν συνδυασμό δεδομένων που παρέχονται από δορυφορικές εικόνες και αισθητήρες εδάφους και ο αγρότης θα μπορούσε να το χειριστεί από την κινητή συσκευή του», δήλωσε η Carmen Capiscol, επικεφαλής έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στη Citoliva, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Οι πιθανοί χρήστες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι πιθανό η προσέγγιση να γίνει στα μέλη των συνεταιρισμών και όχι στους μεμονωμένους παραγωγούς».

Ανεξάρτητα από το κόστος και την ευκολία ή μη χρήσης, η Capsicol πιστεύει ότι το εργαλείο θα βοηθήσει τους ελαιοκαλλιεργητές να είναι σε θέση να μπορούν να προβούν σε συγκομιδή την καταλληλότερη στιγμή. Αυτό θεωρείται ακόμη πιο σημαντικό λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και προτύπων στην Ανδαλουσία και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μετατοπίζει ευρύτερα ορισμένες από τις βασικές στιγμές της ανάπτυξης της ελιάς.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει το κόστος εγκατάστασης των απαραίτητων αισθητήρων ή χρήσης της φορητής συσκευής για τους αγρότες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button