Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Από 70.000 τόνους που παράγει κάθε χρόνο η Κρήτη, φέτος δύσκολα θα φτάσει τους 20.000!

Ούτε 20.000 τόνους ελαιολάδου δε θα βγάλουμε στην Κρήτη κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, μετά τους τελευταίους παρατεταμένους καύσωνες. Αν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, που ανήκει στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, θα πρόκειται για τεράστια μείωση, αφού στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στις “φυσιολογικές χρονιές”, η παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου διαμορφωνόταν γύρω στους 70.000 τόνους.

Μεγάλη μείωση της ελαιοπαραγωγής όμως αναμένεται συνολικότερο στη χώρα μας, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και των φαινομένων καύσωνα και παγετού, ενώ χιλιάδες είναι και τα καμένα ελαιόδεντρα από την κόλαση της φωτιάς, κυρίως στην υπόλοιπη Ελλάδα! Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης είχε εκφράσει πρόσφατα στον “ΑγροΤύπο” την προσωπική του άποψη, ότι λόγω της γνωστής κατάστασης με τις ζημιές από τον καύσωνα στις ελιές, αλλά και από τον παγετό που είχε προηγηθεί στις αρχές της άνοιξης, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη δύσκολα θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν γύρω στους 70.000 τόνους.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια ζοφερή κατάσταση που εντοπίζεται μόνο στην Κρήτη. Τα προβλήματα στην ανθοφορία της ελιάς από τη μια και οι παρατεταμένοι καύσωνες από την άλλη φαίνεται πως προκαλούν μεγάλη μείωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής συνολικότερα στη χώρα μας. Μάλιστα, ιδιαίτερα τα ξηρικά λιόφυτα οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια σε μια μείωση της παραγωγής, που σε σχέση με πέρυσι θα φτάσει ακόμα και στο 100%… Και επειδή ανάλογες είναι οι συνθήκες και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πουν φέτος το λάδι… λαδάκι, καθώς το θαυματουργό αυτό προϊόν της φύσης θα καταστεί δυσεύρετο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει ο “ΑγροΤύπος” και για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Στη Μεσσηνία αναμένεται πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής. Ενώ η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία πέρυσι ανήλθε σε 50.000 τόνους ελαιολάδου περίπου, φέτος θα είναι σαφώς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην Κόρινθο, με το 70% των ελαιόδεντρων ξηρικά, αναμένεται δραματική πτώση. Το 70% όλων των ελαιόδεντρων της Κορινθίας, είναι ξηρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες ξηρασίας που αντιμετωπίζουμε φέτος.

Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται μείωση παραγωγής φέτος για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, βασικοί λόγοι που θα οδηγήσουν στη μείωση είναι η γενικότερη ξηρασία, είναι οι ζημιές, αλλά και το γεγονός ότι πέρυσι υπήρξε αρκετά μεγάλη παραγωγή.

Στην Αργολίδα αναμένεται παραγωγή σίγουρα μειωμένη, αλλά και ποιοτική η νέα σοδειά. Θα υπάρχουν, δηλαδή, συνθήκες για ποιοτικό προϊόν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button