ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Ελαιόλαδο: Εξαφανίζονται και τα τελευταία αποθέματα – Τιμή κοντά στα 4 ευρώ τα περυσινά λάδια

Φωτιά έχει πάρει όσο πλησιάζουμε προς τη νέα ελαιοκομική σεζόν, η αγορά του ελαιολάδου και οι έμποροι προσπαθούν να πάρουν τα τελευταία αποθέματα.

Η προσπάθειά τους αυτή σχετίζεται με την ανοδική τάση που είναι πλέον πασιφανής σε σχέση με το φρέσκο προϊόν, οπότε παίρνουν τώρα σε τιμές γύρω στα 4 ευρώ ή και παραπάνω, ό,τι έχει απομείνει από πέρσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, υπάρχουν και περιοχές, όπως η Κέρκυρα για παράδειγμα που το ελαιόλαδο πιάνει τιμές κοντά στα 4,50 ευρώ το κιλό.

Μετά την είδηση ότι ελαιουργείο στη Λακωνία θα πληρώνει τον παραγωγό 5 ευρώ το κιλό για το φρέσκο προϊόν (νέα εσοδεία), όπως αποκάλυψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά. Σημειωτέον ότι εκτός της ξηρασίας και της μειωμένης παραγωγής που αναμένεται στην Ισπανία, έχει παίξει ρόλο στην άνοδο των τιμών και η έλλειψη εργατικών χεριών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε μη ολοκληρωτικό μάζεμα της φετινής ηρτημένης παραγωγής.

Λακωνία: Πράξη πώλησης στα 4 ευρώ το κιλό

Κάπως έτσι, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με ελληνική εξαγωγική εταιρεία, στην τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αγόρασε η εταιρεία Αγροβίμ. Πλέον, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Δογαντζής, στο χωριό συνολικά, είναι ζήτημα αν υπάρχουν ακόμα 20-25 τόνοι σε απόθεμα. Πρόπερσι η Παλαιοπαναγιά είχε μια παραγωγή γύρω στους 130 τόνους, φέτος ο Συνεταιρισμός είχε 420 τόνους, ενώ για τη νέα χρονιά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γύρω στους 250 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, ο Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς αναμένεται να κάνει την πρώτη δημοπρασία φέτος γύρω στις αρχές του Δεκέμβρη.

Νέες πωλήσεις στη Μεσσηνία

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες, έγινε και μια ακόμα μεγάλη πώληση στη Μεσσηνία με τιμή κοντά στα 4 ευρώ και συγκεκριμένα στα 3,95 ευρώ ανά κιλό. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Δάρα Μεσσηνίας πούλησε 50 τόνους έξτρα παρθένο (οξύτητας 0,33) στην τιμή των 3,95 ευρώ συν ΦΠΑ. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Μπαρούτος, έγιναν ακόμα δυο πωλήσεις, η μία αφορούσε 8 τόνους (οξύτητας 0,6) στην τιμή των 3,85 ευρώ το κιλό και η δεύτερη κάποιες ποσότητες άσσου προς 3,70 ευρώ το κιλό. Αναφορικά με τη νέα σεζόν, όπως μας είπε καταλήγοντας ο κ. Μπαρούτος, στην περιοχή αναμένεται σταθερότητα ως προς τον όγκο παραγωγής, ενώ δεν υπάρχουν και προβλήματα από το δάκο.

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button