Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Μήνας «απραξίας» για τιµές και εµπόριο

Σε μήνα απραξίας µπαίνουν οι τιµές για το ελαιόλαδο, µια και οι µεγάλες εταιρείες που δηµιουργούν τη ζήτηση κλείνουν µέχρι τις 20 Αυγούστου.

Οι τιµές παραµένουν σταθερές για δεύτερη εβδοµάδα, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, µια και έχουν παγώσει οι αγοροπωλησίες.

Για την Κρήτη, σύµφωνα µε στελέχη της αγοράς, η ζήτηση είναι µέτρια προς χαµηλή. Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως από πλευράς τυποποιητών και γίνονται εξαγωγές σε µεγάλες
εταιρείες. Ειδικότερα, πριν από έναν µήνα, η τιµή είχε άνοδο κατά 30 λεπτά/κιλό χάρη στην έντονη ζήτηση, κάτι που δεν ισχύει τώρα. Επιπλέον, η ποσότητα του προϊόντος είναι φανερά
µικρότερη από πέρυσι.

Στην Πελοπόννησο, οι τιµές παραµένουν, επίσης, σταθερές, µε τη Λακωνία να πουλάει
στα 3,20 ευρώ και τη Μεσσηνία από 3,05 έως 3,10 ευρώ.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννη Πάζιο, η αγορά έχει κλειδώσει λίγο πάνω από τα 3 ευρώ. Αυτή την αδράνεια, την αποδίδει στο τεράστιο πρόβληµα που δηµιουργήθηκε µε τον δάκο, καθώς δεν γνωρίζουν ακόµα τις επιπτώσεις που θα έχει στην ποσότητα και την ποιότητα.

Να τονιστεί ότι την περίοδο αυτή βρίσκονται στον δεύτερο δολωµατικό ψεκασµό, την ώρα που ένα νέο έντοµο έκανε την εµφάνιση του, η µαργαρόνια, η οποία θα έχει και αυτή µε την σειρά της αρνητικές επιπτώσεις στη παραγωγή. Τέλος, τόνισε το µεγάλο ενδιαφέρον από την ιταλική αγορά προς το καλής ποιότητας ελληνικό λάδι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button