Αγροτικά

Ελιά: Η ευφυής γεωργία και φέτος έδωσε πολύτιμη βοήθεια στη μάχη κατά του δάκου

Ένα βήμα ακόμα για την ορθολογική αντιμετώπιση του δάκου, που αποτελεί μόνιμη απειλή για το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών στην Πελοπόννησο, έγινε και αυτήν τη χρονιά με τη χρήση της ευφυούς γεωργίας.

Εκατομμύρια δέντρα προστατεύθηκαν με επιτυχία μέσα από τον συνδυασμό διάφορων προγραμμάτων και τη σωστή χρήση τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μεσσηνία, 10 εκατ. δέντρα είχαν την εποπτεία της ΔΑΟΚ μέσα από τη χρήση των GPS που ακολούθησαν περίπου 20 εργολάβους. Το ίδιο συνέβη στην Κορινθία με 2,5 εκατ. δέντρα, όπου ίσως είναι και ο μικρότερος αριθμός των GPS, αφού δεν ξεπερνά τα 10, ενώ στην Αρκαδία καταγράφονται 40 GPS για 1.600.000 δέντρα.

Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, αναφερόμενος στη χρήση της ευφυούς γεωργίας για την καταπολέμηση του δάκου, σημειώνει ότι «η χρήση των GPS γίνεται από το 2006, το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου με τη Φωκίδα». Και προσθέτει: «Στην Τριφυλία καλύπτουμε 2.100.000 δέντρα. Επιπλέον, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα NT4D, μία πιλοτική εφαρμογή για τον έλεγχο του πληθυσμού του δάκου στην περιοχή μας. Το πρόγραμμα αφορά την καταγραφή της πορείας των τρακτέρ, τη βελτιστοποίηση παγίδων, την ανθεκτικότητα φυτοπροστατευτικών, την αποθήκευση σε βάση δεδομένων και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τα έξυπνα κινητά, που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των δολωματικών ψεκασμών».

Από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, όπου καταγράφονται 3.200.000 ελαιόδεντρα και συμμετείχε στο ίδιο πρόγραμμα, πέρα από τον έλεγχο με τα GPS, η Μαρία Μαραθιανού μας δήλωσε: «Χρησιμοποιούμε τα GPS 13 χρόνια συνεχώς και παράλληλα έχουμε 21 συσκευές real time που μας δίνουν το δικαίωμα να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα NT4D που ξεκινήσαμε από το 2020 αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο παρέχοντας αποτελεσματική αντιμετώπιση στην καταπολέμηση του δάκου. Τέλος, χρησιμοποιήθηκε μία δράση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα NT4D, καθώς με το κινητό τηλέφωνο ένας παγιδοθέτης μπορούσε να καταγράψει τον ακριβή αριθμό του δάκου και να μας τον στείλει, ώστε να ξέρουμε τι και πόσο θα ψεκαστεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button