Εκπαίδευση

Ελλείψεις προσωπικού στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Καλαμάτας – Διαμαρτυρίες απο τον Σύλλογο Γονέων

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Καλαμάτας, καθώς οι ελλείψεις σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό κάνει τα παιδιά ΑμεΑ να κινδυνεύουν με αποκλεισμό από το σχολείο.

Έτσι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Ειδικών Σχολείων με γονείς παιδιών ΑμεΑ κι εκπροσώπους της Ενωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας και του Συλλόγου ΑμεΑ Μεσσηνίας, εξέφρασαν τα παράπονά τους στη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Θεοφανία Σιούτη.

Κατά την συνάντησή τους υπογράμμισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και ζήτησαν να πιέσει το υπουργείο για να δοθούν λύσεις άμεσα, καθώς πολλές μητέρες έχουν παρατήσει τις δουλειές τους και βρίσκονται για ώρες έξω από το σχολείο, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά τους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του eleftheriaonline.gr.

Ανάμεσα σε όλα όσα αναφέρθηκαν, μια μητέρα είπε: «εμείς δεν παρκάρουμε τα παιδιά μας. Θέλουμε να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν κάποια πράγματα. Αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα, δεν μπορούμε να τα παραγκωνίζουμε». Επίσης, μια άλλη μητέρα ανέφερε πως «μια εβδομάδα το παιδί μου δεν πάει σχολείο, γιατί δεν έχει νοσηλεύτρια».

Η κ. Σιούτη απάντησε ότι υπάρχει προσωπικό που πήρε άδεια και δημιουργήθηκαν κενά, δηλώνοντας πως το πρόβλημα «είναι γραφειοκρατικό, το κενό δηλώνεται όταν ανέβει η άδεια στο σύστημα», ενώ ενημέρωσε το μόνο που μπορεί να κάνει η ίδια, είναι να δηλώσει τα κενά.

«Ζητάμε τα αυτονόητα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Ειδικών Σχολείων (το υπογράφει η πρόεδρος Αγγ. Ταυλαρίου) κατέθεσε υπόμνημα στη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με κοινοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με θέμα κάλυψη ελλείψεων σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό των σχολικών μονάδων 1ο Ειδικό Δημοτικό και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, για το σχολικό έτος 2022-2023, αναφέρεται:

«Όπως γνωρίζετε τα σχολεία μας έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό. Στο Νηπιαγωγείο φοιτούν 13 παιδάκια όλα μη αυτοεξυπηρετούμενα, για τη φροντίδα των οποίων (καθαριότητα, τουαλέτα, σίτιση) υπάρχει μόνο μία βοηθός. Για τη στοιχειώδη φροντίδα των παιδιών χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο βοηθούς. Επιπλέον φέτος υπάρχουν τρεις νηπιαγωγοί, ώστε να λειτουργήσει ολοήμερο. Επομένως θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις βοηθοί για την ομαλή λειτουργία και φροντίδα των νηπίων σε όλο το σχολικό ωράριο.

Επίσης, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε φυσιοθεραπεύτρια, γιατί έχουμε παιδιά με κινητικά προβλήματα, εργοθεραπεύτρια (στάλθηκε αλλά δεν έκανε αποδεκτή τη θέση), νοσηλεύτρια και κοινωνική λειτουργό.

Στο Δημοτικό φοιτούν 44 παιδάκια, αρκετά μη αυτοεξυπηρετούμενα και ένα με πολύ σοβαρά προβλήματα (χρειάζεται διαρκώς βοήθεια ακόμα και για να μετακινηθεί). Για τη στοιχειώδη φροντίδα των παιδιών, και λαμβάνοντας υπόψη ότι λειτουργεί ως ολοήμερο, χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε βοηθούς. Σας υπενθυμίζω ότι το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό – εκτός από τα

προφανή καθήκοντά του – εξυπηρετεί και το εκπαιδευτικό έργο με την απασχόληση ενός παιδιού όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλεύτριας, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη σε καθημερινή βάση, διότι η πλειοψηφία των παιδιών είναι φαρμακοεξαρτώμενα και αρκετά έχουν επιληπτικές κρίσεις.

Τέλος, ζητάμε την κάλυψη της θέσης της γυμνάστριας, η οποία πρόσφατα βγήκε σε άδεια για λόγους υγείας και δεν αναμένεται να επιστρέψει μέχρι το νέο έτος.

Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο θεσπίζει την εννεαετή τουλάχιστον υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους, και την υποχρέωση του κράτους «να ενισχύει … αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα µε τις ικανότητές τους», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης σε όσους την έχουν ανάγκη, για ντην διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευσης για όλους

Οι ελλείψεις που περιγράφουμε ορίζουν την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών μας. Ζητάμε τα αυτονόητα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε τρόπο.

Για όλα τα ανωτέρω ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και να μας ενημερώσετε άμεσα για αυτές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button